COMMENTAAR. Ludo Vandewalle: "Toch geen kleine landen op EK"

© Photonews

Er bestaan geen kleine landen meer. Het is een cliché waar je als journalist de kriebels van krijgt. Het wordt veel gebruikt door trainers die hun spelers voor een wedstrijd ­tegen een veel kleiner ingeschatte tegenstander wanhopig op scherp willen krijgen. En de verwachtingen van het publiek via de pers willen temperen.

Ludo Vandewalle

Op dit tornooi hadden we wel verwacht dat we met die termen om de oren zouden worden geslagen. 24 van de 53 Europese landen zijn hier ­aanwezig. Wat kwamen Noord-Ierland, Albanië, IJsland en Hongarije hier in godsnaam zoeken? Na amper een week EK moeten we die mening al bijstellen. Slechts vier van de achttien wedstrijden werden met twee goals verschil gewonnen. Geen enkele met drie of meer doelpunten verschil. Albanië verloor pas in de laatste minuut van Frankrijk en kreeg met tien spelers uitstekende kansen tegen Zwitserland. IJsland hield Cristiano Ronaldo en Portugal in bedwang. ­Hongarije won zijn eerste wedstrijd, Noord-Ierland zelfs zijn tweede duel, wanneer het enthousiasme doorgaans al wat is weggeëbd. Dat gebeurde niet ­altijd op een academische manier, maar toch: op dit tornooi zijn blijkbaar geen kleine landen.

Teams met de minste voetballende kwaliteiten kunnen dankzij een onverwoestbare wedstrijdmentaliteit standhouden of zelfs wedstrijden naar zich toe trekken. Het is wat we Atlético Madrid het voorbije seizoen bij herhaling zagen doen. Gekoppeld aan een uitgekiend tactisch plan van de underdog werden FC Barcelona en Bayern München uitgeschakeld in de Champions League. Dankzij een ijzersterke collectiviteit, met allemaal spelers die in elkanders dienst spelen. Spelers die beseffen dat het op het veld om solidariteit en volgehouden ­focus gaat.

We weten wel, mentaliteit is een begrip dat ­alles en niets omschrijft. Op dit EK is er geen ­enkele van de 552 spelers die niet wil winnen. Het gaat om de winnaarsmentaliteit. De grinta, om het Rode Duivels-modewoord van deze week te gebruiken. De instelling van onze Duivels is goed, maar het is die honger, die gretigheid, dat ten koste van alles willen winnen dat beter moet. Tactiek hoeft niet te worden overschat. Die bal stukbijten om te winnen of stand te houden, is even belangrijk. IJsland, Hongarije en Noord-Ierland zullen dat beamen.

Lees ook

Hoofdpunten