Peeters verbiedt Mini Miss België: “Het is kinderarbeid”

  • Themabeeld.
De allereerste Mini Miss België, op 21 juli, wordt verboden. Zo’n 200 meisjes, tussen zes en tien jaar, zouden op die dag meedingen naar het kleine kroontje. Maar de verkiezing komt er voorlopig niet. “Kinderarbeid”, stelt de Inspectie Toezicht op Sociale Wetten. “Een louter op het uiterlijk gebaseerde verkiezing zal niet doorgaan”, benadrukt bevoegd minister Kris Peeters (CD&V). Organisator Darline Devos legt zich er niet zomaar bij neer. “De verkiezing komt er toch.”

Een echte catwalk, een ­persoonlijke act, een interviewtje en dat allemaal voor een jury. Alles stond klaar voor de allereerste Mini Miss België-verkiezing, op 21 juli. Maar de kleine zus van de echte Miss België-verkiezing – voor meisjes tussen zes en tien jaar – wordt verboden.

“Los van het feit dat ik Mini Miss- of Mini Mister-verkiezingen persoonlijk zeer ongepast en geen goed idee vind, is de wetgeving duidelijk”, benadrukt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). “Dit is kinderarbeid. En dat is verboden.”

Volgens de wet mogen kinderen jonger dan vijftien jaar géén arbeid verrichten, en mogen dergelijke omstandigheden geen schadelijke effecten hebben op het welzijn van het kind. “En die zijn er in ­deze missverkiezing wellicht wel”, zegt Peeters.

Daarom heeft de Inspectie Toezicht op de Sociale Wetten – die deel uitmaakt van het ministerie van Werk – daarover onlangs een gesprek gehad met de organisator, Darline Devos. En nu keurt de inspectieraad de verkiezing af.

Organisator Darline Devos maakt zich sterk dat de verkiezing toch zal doorgaan. "Ik ga een dossier samenstellen en zal het aan de arbeidsinspectie bezorgen, met wie we goed samenwerken. We zijn een organisatie die enkel zaken doet binnen een wettelijk kader. Er hebben zich zowat 200 meisjes ingeschreven. Die ga ik niet teleurstellen. Ik ga daarom een afwijking aanvragen op de wetgeving."
 

Door wim brillouet en farid el mabrouk