Albanië gloeit van trots na eerste EK-zege ooit

© AFP

Albanië vierde zondag de 1-0 zege tegen Roemenië alsof het land de Europese titel had veroverd. Spelers en fans waren uitzinnig van vreugde. De voetbaldwerg eindigde door de winst als derde in groep A en maakt daardoor nog een kans op een plek in de achtste finales.

“Het is nauwelijks te bevatten wat dit voor het Albanese volk betekent. Ons land is zo vaak negatief in het nieuws gekomen en dat wij nu de bevolking een glimlach schenken, maakt me heel trots”, omschreef verdediger Mergim Mavraj de betekenis van de historische triomf.

Armando Sadiku maakte vlak voor rust de eerste treffer ooit voor Albanië op een Europese eindronde. “Ik ben een overgelukkig mens en kan mijn emoties niet beschrijven”, jubelde de aanvaller.

Aanvoerder Lorik Cana hoopt dat Albanië het geluk ten deel valt dat het inderdaad als een van de beste nummers drie doorgaat. “We verdienen het. Onze ploeg heeft zijn zwakke kanten, maar daartegenover staat onze wil, passie en werklust.”

“We zijn blij dat we het Albanese volk gelukkig kunnen maken”, verklaarde bondscoach Gianni De Biasi. “We speelden met een groot hart. Mijn spelers zijn niet de besten van de wereld, maar ze gaan altijd tot het uiterste. Ze willen zich volledig geven, soms zelfs te. In de slotminuten moest ik ze nog intomen. Ze wilden nog eens gaan scoren, terwijl voorzichtigheid toch geboden was. Nu gaan we ons voorbereiden op de wedstrijd die we eventueel vrijdag of zaterdag moeten spelen. Hopelijk komt die er ook.”

Lees ook

Hoofdpunten