BBI-directeur Karel Anthonissen hekelt “politieke tegenwind bij onderzoek naar zwart geld bij Optima”

Bron © BELGA
Gent -

De Belgische Belastinginspectie (BBI) kreeg begin 2012 te maken met “een sfeer van tegenwind”. “Tot dan waren we in de aanval, vanaf dan waren we in de verdediging. We hebben niet meer alles gedaan wat we wilden”. Dat verklaarde gewestelijk directeur van de BBI in Gent, Karel Anthonissen, dinsdag in de bijzondere commissie Panama Papers in de Kamer. Hij verwees naar een onderzoek ‘Optima bis’, bij een andere financieel planner die de spaarrichtlijn wilde omzeilen, zonder namen te noemen.

“De succesvolle operatie bij Optima, eind 2011, smaakte naar meer. Wij hadden plannen om te denken aan een tweede gelijkaardige operatie”, illustreerde de gewestelijk directeur. Maar hij zag daar zelf van af, wegens de tegenwind die er heerste.

Van directe politieke inmenging was er volgens Anthonissen geen sprake. Maar er was dus wel indirecte druk, onder meer toen de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois in januari 2012 huiszoekingen uitvoerde bij fiscaal substituut Peter Van Calster, die belast was met het HSBC-dossier. Anthonissen zelf werd begin februari 2012 door Europees Commissaris Karel de Gucht aangevallen in de media. “Vanaf dan hadden we er de moed en de kracht niet meer voor”, zei de BBI-directeur. “Andere ambtenaren in mijn plaats, die beschuldigd worden van machtswellustelling, zouden al lang ziek thuis hebben gezeten.”

“Zware beschuldiging”

CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy merkte op “dat dit een erg zware beschuldiging is”. Commissievoorzitter Ahmed Laaouej (PS) reageerde geschokt en wil deze zaak “uitgeklaard zien”. “Desnoods achter gesloten deuren”.

Anthonissen blijft strijdvaardig: “Er is uiteindelijk vier jaar verloren, maar dat is niet erg want witwassen verjaart niet. Nu voel ik mij opnieuw zoals eind 2011”.

AANGERADEN