Tobback: “Het zou kunnen dat Optima een nieuw Agusta wordt”

Bron © Knack

Foto: BELGA

Kamerlid Bruno Tobback (SP.A) reageert in een interview met Knack scherp op de vermeende praktijken waarmee Optima al enige tijd in het nieuws komt. Ook partijgenoten die zich met hun zaakjes zouden inlaten, krijgen een veeg uit de pan: “Wat blijft er nog over van je zelfrespect als je tegen betaling je naam als politicus moet laten gebruiken om één en ander te ritselen.”

In een interview met het weekblad Knack onderschat Bruno Tobback de impact van het Optimaschandaal allerminst. Hij vergelijkt het met de zaak Agusta-Dassault, die in de jaren 90 corruptie in de hoogste rangen van SP en PS blootlegde. De zaak leidde tot het ontslag van verschillende ministers, ook toenmalig Secretaris-Generaal van de NAVO Willy Claes moest aftreden.

Elke zichzelf respecterende politicus zou zich ver van dergelijke praktijken af moeten houden: “Die zaakjes van Optima zijn één en al vunzigheid. Daar hou je je dus het best ver weg van als politicus. Dat gezegd heb ik natuurlijk makkelijk praten: er is mij nooit een miljoen euro aangeboden, dus heb ik zo’n bedrag ook nooit hoeven te weigeren.”

Zijn kennis over dit dossier haalt Tobback zelf naar eigen zeggen uitsluitend uit de krant. De aantijgingen tegen Luc Van den Bossche kan hij dus weerleggen nog bevestigen. Het bezoek van John Crombez aan Optima kan dan weer rekenen op een “U kunt begrijpen dat ik daar geen commentaar op geef”.

Door
AANGERADEN