Aandeel Colruyt krijgt klappen na peiling over Brexit

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De Brusselse beurs was woensdag voor de vierde opeenvolgende dag op weg naar een mooie winst, maar net voor de slotbel verdampte die volledig toen bleek dat een nieuwe opiniepeiling voor de stemming over het lidmaatschap van Groot-Brittannië bij de Europese Unie op een lichte voorsprong voor het ‘Leave’-kamp wees. De Bel20-index daalde scherp en eindigde nagenoeg status-quo op 3.452,83 punten. Bij Colruyt was de schade groter. De distributeur kreeg een klap van meer dan 10 procent.

Opinium zelf zegt dat dit resultaat “too close to call” is. Negen procent van een staal van 3.011 via het internet gepolste Britten is overigens nog onbeslist. Twee procent wilde zich niet uitspreken. De krant zegt dat Opinium bij de parlementsverkiezingen de meest accurate peiler was.

In een enquête van TNS bij 2.320 respondenten luidt het dat 43 procent voor een Brexit is en 41 procent tegen. Zestien procent is nog onbeslist. Volgens de “poll onder de polls” van zakenkrant Financial Times zijn beide kampen goed voor 44 procent. De Independent stelt nog meer opiniepeilingen dinsdagavond in het vooruitzicht.

Die peiling leidde tot paniek op de beurzen. De Bel20 leek af te stevenen op een mooie dagwinst, maar van de twintig aandelen die meetellen voor de berekening eindigden er nog maar tien hoger. Vooral de financiële titels hielden nog winst over. Verlies was er bij de grote waarden vooral voor Colruyt, dat liefst 10,44 procent inleverde bij een slotkoers van 49,01 euro.

Aandeel Colruyt krijgt klappen na peiling over Brexit
Foto: BELGA

Geldautomaten gevuld

Ook de Britse banken en markten zetten zich schrap voor het brexit-referendum dat donderdag wordt gehouden. Er wordt rekening gehouden met een flinke klap voor de financiële sector. Britse toezichthouders hebben er woensdag bij de banken op aangedrongen dat het betalingsverkeer gewoon door moet gaan, zeggen ingewijden. Zo moeten geldautomaten goed bijgevuld zijn, mag er geen onderhoud plaatsvinden aan betaalsystemen en mogen belangrijke medewerkers bij banken niet op vakantie zijn.

Beurzen verwachten extra drukte tijdens en vooral na de stembusgang over een mogelijke afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. Zo liet onder meer Euronext al weten extra personeel in te zetten. De uitbater van de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs verwacht dat er meer wordt gehandeld en dat de koersen meer zullen schommelen. Anderen waarschuwden voor een koersdip van 10 procent als de Britten daadwerkelijk voor een vertrek uit de EU kiezen. De waarde van het Britse pond zou in dat geval zelfs tot tot 20 procent kunnen kelderen.

De Londense beurs is van plan om vrijdag te openen zoals gewoonlijk. Er zijn speciale pauze-mechanismen ingebouwd als de aandelenhandel te fel gaat fluctueren. Banken zoals Bank of America waarschuwen hun klanten dat beursorders met vertraging kunnen worden afgewerkt, of zelfs worden geweigerd.

Heel wat beurshuizen en -platformen hebben alvast veel geleerd van de “shock” van de Zwitserse frank in januari vorig jaar, klinkt het.

  • Meest Recent
    Laad meer berichten...