Nieuwe milieuvergunning voor Uplace

Bron © BELGA

Foto: if

Machelen / Diegem -

De milieuvergunning van het omstreden winkelcomplex Uplace is voor 20 jaar verlengd door minister Joke Schauvliege. De verlenging gaat in zodra de bouwvergunning definitief verworven is. Die ligt momenteel nog voor bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

De nv Uplace had eerder al een milieuvergunning aangevraagd voor het omstreden winkel- en belevingscomplex dat gebouwd zou worden in het Vlaams-Brabantse Machelen, maar die werd in 2011 geweigerd door de provincie Vlaams-Brabant.

De gemeente Machelen-Diegem en de nv Uplace gingen daartegen in beroep bij de minister van Leefmilieu. De minister kende in 2012 de milieuvergunning toe, maar in 2015 werd die door de Raad van State vernietigd omdat de regering niet onpartijdig had gehandeld in de beoordeling van de vergunningsaanvraag.

Om tegemoet te komen aan die kritiek van de Raad van State ondertekenden de Vlaamse regering en Uplace een aangepast brownfieldconvenant in 2015.

Dat hernieuwde brownfieldconvenant, het definitief goedgekeurde gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) van begin dit jaar en een hele stapel positieve adviezen - alleen dat van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid was naar verluidt negatief - vormen voor minister Schauvliege de basis om de milieuvergunning van Uplace nu te hernemen voor een periode van 20 jaar. De vergunning begint wel pas te lopen zodra de stedenbouwkundige vergunning is verworven. Die bouwvergunning wordt aangevochten en ligt daarom al een hele tijd op de tafel van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Enkele politieke partijen hadden donderdagochtend nog uitgehaald naar de regering en de aanpak van het Uplace-project.

Door gjs
AANGERADEN
Meest recent