20 jaar geleden deed Karel Poborský dit op Euro '96

Tsjechië werd afgelopen dinsdag met een 0-2-nederlaag tegen Turkije in Lens roemloos uitgeschakeld op het EK. Met veel nostalgie zullen de Tsjechen (en wij ook) vandaag terugdenken aan 24 juni 1996, exact 20 jaar geleden. Toen swingde een schitterende Tsjechische ploeg naar de halve finale door in de kwartfinales met 1-0 te winnen van Portugal. Het enige magistrale doelpunt van de avond werd gescoord door Karel Poborský. Het leverde de middenvelder een transfer op naar Manchester United.

Poborsky zou bij United echter op de bank belanden omdat ene jonge David Beckham er zich razendsnel ontwikkelde. Nadien belandde Poborsky nog bij Benfica, Lazio en Sparta Praag. De Poborsky-lob is tot heden een begrip en het doelpunt behoort tot het collectieve voetbalgeheugen.

Tsjechië strandde op Euro '96 in de finale. Het schakelde in de halve finale Frankrijk uit na strafschoppen. In de finale slikte het echter een "Gouden Goal" van Oliver Bierhoff. Naast Poborsky maakten onder meer Pavel Nedved, Vladimir Smicer, Pavel Kuka, Patrik Berger en Radek Bejbl deel uit van het geweldige Tsjechische team.

Door md