Slovakije wil geschiedenis schrijven tegen wereldkampioen Duitsland

© Photo News

Wereldkampioen Duitsland is zondagavond in Rijsel uiteraard favoriet in zijn achtste finale tegen Slovakije. De Duitsers, vierde op de FIFA-ranking, wonnen het EK al drie keer (1972, 1980, 1996) en werden ook al vier wereldkampioen (1954, 1974, 1990, 2014). De Slovaken, 24e op de wereldranglijst, staan voor het eerst sinds de onafhankelijkheid (1993) op de eindronde van een EK. In 2010 bereikten ze in Zuid-Afrika wel al de achtste finales van het WK.

Alleszins zijn de Slovaken niet van plan zomaar over zich heen te laten lopen. “We staan voor de belangrijkste match in de 23-jarige geschiedenis van de federatie. De spelers zullen zich dan ook volledig geven”, verklaarde bondsvoorzitter Jan Kovacik. “Duitsland mag zich aan een verbeten strijd verwachten”, verzekerde kapitein Martin Skrtel.

Slovakije plaatste zich als derde in groep B. Het dankt de kwalificatie vooral aan een 2-1 zege tegen Rusland, dat ontstellend zwak voor de dag kwam. Tegen Wales werd er 2-1 verloren, tegen Engeland dacht Slovakije uitsluitend aan verdedigen en dat bracht een 0-0 gelijkspel op.

Duitsland kwam de groepsfase probleemloos door. Het won groep C met zeges tegen Oekraïne (2-0) en Noord-Ierland (1-0) en een gelijkspel tegen Polen (0-0). Tegen de verwachtingen in scoorde Duitsland dus slechts drie keer. Daar staat tegenover dat er geen enkel doelpunt geïncasseerd werd. De defensie toonde zich dus meer dan solide, maar voor de wedstrijd tegen Slovakije is Jerome Boateng onzeker. De leider van de Duitse afweer liep dinsdag in de wedstrijd tegen Noord-Ierland een kuitblessure op. Zaterdag stond hij wel weer op het trainingsveld.

Als de statistieken gerespecteerd worden, komt er zondag alvast geen gelijkspel uit de bus. Van tien eerdere duels werden er zeven door Duitsland gewonnen en drie door Slovakije. Slovakije won in 1939 de eerste ontmoeting en eind vorige maand ook de jongste. In een voorbereidingswedstrijd op het EK versloeg het Duitsland toen in Augsburg met 1-3. Mario Gomez opende vanop de penaltystip de score voor Duitsland, waarna Marek Hamsik, Michal Duris en Juraj Kucka hun land de zege bezorgden.

De aftrap van Duitsland-Slovakije wordt om 18u00 in het Pierre Mauroy-stadion gegeven. Scheidsrechter is de Pool Szymon Marciniak. De winnaar treedt zaterdag 2 juli om 21u00 in Bordeaux in de kwartfinales tegen Italië of Spanje aan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten