EDF Luminus gaat vier vier gascentrales sluiten

Bron © BELGA

Foto: Belga

Energieleverancier EDF Luminus, het op één na grootste energiebedrijf van het land, sluit op 31 oktober 2017 vier van zijn gascentrales. De centrales zouden de voorbije jaren te weinig in gebruik zijn geweest

Het gaat om de centrales in Seraing, Gent (Ham), Angleur en Izegem. Dat heeft EDF Luminus maandag bekendgemaakt. In totaal werkt een 40-tal mensen in de betrokken centrales. EDF Luminus belooft ‘alle pistes voor hertewerkstelling te onderzoeken’.

EDF Luminus geeft maandag te kennen dat bepaalde gascentrales “de voorbije jaren maar weinig gedraaid hebben”, door de dalende vraag naar elektriciteit, de toename van hernieuwbare energie en de prijsdaling van CO2 waardoor de Europese steenkoolcentrales steeds vaker ingeschakeld worden. ‘De economische context is bijzonder ongunstig’, klinkt het.

De gascentrales die gesloten worden, zijn de centrales van Seraing nabij Luik (485 MW), van Angleur nabij Luik (50 MW), van Gent-Ham (52 MW) en van Izegem (22 MW).

Deze vier centrales van EDF Luminus zijn samen goed voor een geïnstalleerd vermogen van 609 MW op een totaal thermisch vermogen van 1.215 MW.

EDF Luminus had in mei al te kennen gegeven te bekijken of het nog zin heeft zijn gascentrales open te houden. Het bedrijf had toen geijverd voor een ‘capaciteitsrenumeratie’: een vergoeding van de overheid om de centrales draaiende te houden.

Op langere termijn zijn de gascentrales immers nodig om de bevoorradingszekerheid te garanderen, met het oog op de sluiting van de kerncentrales vanaf 2023. Een studie van hoogspanningsbeheerder Elia bevestigde dat vanaf 2023 extra MW nodig zijn om de sluiting van de kerncentrales op te vangen.

Door
AANGERADEN