Vergeet verveling: 25 activiteiten met kinderen in de zomervakantie

© Lobke Gielkens

1 / 2

Zomervakantie? Dat betekent even je agenda erbij nemen en kijken wat jij en je gezin allemaal gaan doen. Lobe Gielkens, mamablogster en schrijfster van het boek ‘Happy Kids’, deelt 25 ideeën en uitjes voor de komende twee maanden.

vwh

Op de blog van Lobke www.leukewereld.be ontdek je nog meer leuke uit-en thuistips.

1. Organiseer een elfstedentocht in eigen land.

Neem elf dagen vakantie en ga elke dag een andere stad bezoeken die je nooit eerder bezocht. Wat dacht je van Dendermonde, Roeselare, Sint-Niklaas, Mechelen, Leuven, Namen, Luik, Bergen, Aalst, Turnhout of Hasselt?

2. Ga eens kamperen in een bos

Zomaar je tentje opzetten in de natuur mag natuurlijk niet, maar in de allermooiste natuurgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos zijn er bivakzones. Om het extra avontuurlijk en ecologisch te houden, zijn die alleen maar te voet of met de fiets te bereiken. Ze zijn voorzien van een waterpomp, een vuurkorf en soms een composttoilet. En het is allemaal volledig gratis.

www.natuurenbos.be/kamperen

3. Laat je betoveren in Brussel

Beleef samen met je kinderen het Avontuur van de Betovering. Een magisch avonturenspel in een middeleeuwse sfeer waarin pret, pienterheid en teamspirit een hoofdrol spelen. Kleine kinderen kunnen deelnemen aan actieve wandelingen in de volle natuur, doen zoals de grote mensen en obstakels overwinnen. Voor grotere kinderen wordt het moeilijker gemaakt.

www.betovering.be

4. Maak een leuke boswandeling

En dan liefst in het Muziekbos in Ronse. Honderd procent kids proof, dat is het minste wat je van dit bos kan zeggen. Kleine en grote mensen kunnen hier wandelen en ravotten, en je kan er ook een tocht met gids ondernemen naar de geheimzinnige Geuzentoren en je een echte prinses of ridder wanen.

www.natuurenbos.be/muziekbos

5. In een klein stationnetje

Schuilt er een treinbestuurder in je kids? Ga dan eens naar het Treinmuseum Train World in Schaarbeek. Je stapt er binnen in de wereld van nostalgische treinen en authentieke locomotieven, kinderen komen hier ruimschoots aan hun trekken.

www.trainworld.be

© Shutterstock

6. Speelstraat

Is er een speelstraat in je buurt? Organiseer er dan eens een leuke activiteit zoals bijvoorbeeld mini-Olympische spelen met zaklopen, touwtrekken en hardlopen. Of organiseer de volgende match van de mini Rode Duivels.

7. Confituur verkopen

Niets leuker dan zelf confituur maken van rijpe aardbeien en ander rood fruit. Doe de confituur in vrolijke potjes en laat je kinderen de confituur deur aan deur verkopen. Met de opbrengst hebben ze een extra zakcentje waarmee ze bijvoorbeeld ijsjes of iets anders leuks kunnen gaan kopen.

8. Maak memory met leuke zomerfoto’s

Nodig vriendjes en vriendinnetjes uit en organiseer een grappige fotoshoot. Achteraf maak je er een leuk memoryspel van door de leukste foto’s dubbel af te drukken, ze te kleven op een kartonnetje en er een memory spel van te maken.

9. Doe eens gewoon

Het hoeft niet altijd speciaal te zijn. Je kan ook gewoon thuisblijven in je tuin bij mooi weer en een zwembadje opblazen, ijsjes serveren en samen genieten van de zon.

10. Maak een zoektocht in je buurt

Als je kindjes al wat groter zijn kan je de zoektocht wat moeilijker maken met rebussen en puzzels die opgelost moeten worden. Kleine kindjes kunnen wat extra hulp van mama of papa gebruiken.

© Shutterstock

11. Plan een leuke fietstocht

Neem een kaart van je dorp of streek en laat je kinderen een punt aanduiden waar ze graag naartoe willen. Neem jullie fietsen en een picknick en start jullie micro-avontuur in eigen buurt, een ideaal tochtje om je streek te ontdekken.

12. Organiseer een verkleedparty

Hebben jullie ook zo’n coole verkleedkoffer in huis? Laat je kinderen een verkleedoutift aantrekken. Doe de lichten uit, zet discolampen en een muziekje op (op Spotify of Deezer kan je leuke kids muzieklijsten streamen) en beleef de leukste verkleedparty ooit.

13. Houd een waterballonnengevecht

Mooi weer? Houd een waterballonnengevecht en laat vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt meedoen. Wedden dat iedereen het geweldig vindt?

14. Plan een uitje naar het Speelbos Sahara in Lommel

Dit speelbos zit tussen de bomen verscholen, je vindt er onder andere twee grote hutten, een mysterieuze tunnel, een ringwerpspel, een stepping-stone en een speelveld met houten goals en ringen. Echt iets voor kleine avonturiers.

www.bosland.be

15. Ga skywalken op de Sint-Romboutstoren in Mechelen

Wisten jullie dat dit één van de hoogste torens van België is. Na zo’n 538 treden wordt de inspanning beloond met een adembenemend uitzicht. Vanop de skywalk kan je zelfs het Atomium zien blinken.

sintromboutstoren.mechelen.be

© Shutterstock

16. Ga eens picknicken in Park Spoor Noord

Een geweldige plek in de zomer om te te gaan picknicken en ontspannen. Een oud en afgeleefd spoorwegterrein werd omgetoverd tot een park waar het heerlijk vertoeven is met kinderen. Kempische zandspeeltuinen, avontuurlijke speeltuinen en zalig met water spelen.

www.cargozomerbar.be

17. Op bezoek in de Pannenkoekenboot

Als je dan toch in Antwerpen bent, moet je eens een één uur durende rondvaart in de haven van Antwerpen doen met de Pannenkoekenboot en jezelf te goed doen aan heerlijke pannenkoeken. Het leven is een feest, toch?

18. Wandelen op een Blotevoetenpad

Nog zo’n leuk uitstapje waar kleine kinderen maar niet genoeg van krijgen. In Gentbrugge bij de Gentbrugse Meersen vind je een natuurpark waar je kan sporten, spelen, tuinieren en picknicken, maar dus ook een prachtig blotevoetenpad kan doen. Omdat het pad niet kunstmatig is aangelegd, evolueert het mee met het weer en de seizoenen en dat is erg leuk, wat zo voel je de natuur en de wereld echt aan je voeten.

stad.gent/gentbrugse-meersen

19. Maak een boeketje zelfgeplukte bloemen

Voor je naar een plukweide in je buurt trekt, maak je tuis samen een zelf geknutselde wikkel voor rond je bosje zelf geplukte bloemen. Ga naar een bloemenplukweide, pluk de mooiste bloemen en zo word je boeket nog mooier.

20. Maak zelf stoepkrijt en speel stoepspelletjes

Zelf stoepkrijt maken is niet zo moeilijk. Met modelgips, water, waterverf en siliconenvormpjes of wc-rolletjes maak je supergemakkelijk origineel stoepkrijt. Goed laten drogen en het hinkelen kan beginnen.

© Shutterstock

21. Breng een bezoekje aan het MAS

Ga rechtstreeks naar het dak met de roltrappen. Je krijgt er een adembenemend uitzicht over Antwerpen. Terwijl je naar boven gaat, merk je dat de verschillende museumzalen zo gestapeld zijn dat er een spiraaltoren ontstaat, dit alleen al is een must-see voor mini’s en hun ouders.

www.mas.be

22. Trek naar een provinciaal domein

Elke provincie heeft er een en je kan er heerlijk in het groen wandelen of spelen. Zalig om toerist te spelen in eigen buurt.

23. Organiseer een ruiltocht

Je begint met een appel en stuurt je kinderen op pad om te ruilen. Wedden dat ze met een grote zak koekjes en snoepjes naar huis komen?

24. Onbekend pretpark

Ga eens naar een pretpark waar je nooit eerder bent geweest. Wat dacht je van de Efteling? Of Toverland? Wel allebei in Nederland, maar leuke pretparken met net dat ietsje meer.

www.efteling.bewww.toverland.nl

25. Houd een dagje cinema bij je thuis

Zet de televisie in je tuin, kies de leukste films uit via Netflix of huur wat dvd’s, maak zelf popcorn en gezonde limonade, nodig vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt uit en je filmmarathon kan beginnen.

© Shutterstock

Aangeboden door onze partners

Lees ook