Bert Anciaux hekelt "schijnheilig spel" van N-VA: "Moslims viseren onder mom van dierenrechten"

© Belga

Bert Anciaux bekritiseert het beleid van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). "Het is opvallend hoe hij wél het ritueel slachten wil verbieden, maar tegelijk de jacht op dieren nog meer vrijheid geeft. Uit pure liefde voor de dieren is dit alleszins niet ingegeven", klinkt het.

Wim Verhaert

"Het dierenwelzijn moet keihard verdedigd worden en we moeten er alles aan doen om dit te bevorderen", schrijft Anciaux (SP.A) op zijn blog en in het weekblad Knack. "Maar doorprik toch ook het schijnheilig spel waarbij rechts-Vlaanderen zich plots ontpopt tot grote verdediger van de dierenrechten, terwijl het slechts uit is op het ontnemen van alle rechten van de moslim- of joodse gemeenschappen. Dierenrechten om mensenrechten te ontzeggen. Het is net iets te doorzichtig."

"De moslim- en de joodse gemeenschappen in ons land denken al enige tijd na over een alternatieve vorm van ritueel slachten. Maar een evolutie afdwingen met het mes op de keel is niet echt bevorderlijk", stelt Anciaux. "Nochtans is het dat waar N-VA en Vlaams Belang op uit zijn: vooral de moslimgemeenschap viseren en elke vorm van eigenheid en het beleven van de religieuze identiteit afschilderen als barbaars en in strijd met onze waarden."

Bert Anciaux roept de verantwoordelijken van de geloofsgemeenschappen op om rekening te houden met de wens van het overgrote deel van hun gemeenschappen en de bevolking om nu een stap te zetten naar meer dierenwelzijn. "Technieken zoals post-cut stunning of het omkeerbaar verdoven voor het slachten, moeten ernstig en dringend onderzocht worden. Dergelijke aanvaardbare technieken voor het religieus slachten moeten dan ook duurzaam verankerd worden door onze hele bevolking. Het zou een win-winoplossing zijn, waarbij én dierenwelzijn én het aanvaarden van de eigenheid van de moslimgemeenschap hand in hand kunnen gaan", besluit Anciaux.

LEES OOK

Nu in het nieuws