Uplace dient nieuwe bouwaanvraag in: "Tegenstanders strooien zand in de ogen"

Foto: ddl

De bouwvergunning van Uplace, het omstreden plan voor een groot winkelcomplex in Machelen, werd gisteren vernietigd. De tegenstanders riepen op om het hele project nu "definitief te begraven". Maar de projectonwikkelaar dient gewoon een nieuwe aanvraag in, "alle pijnpunten zijn nu weggewerkt". Werkgeversorganisatie Voka blijft het project steunen, "de tegenstanders strooien zand in de ogen".

De vergunning voor Uplace werd in 2011 uitgereikt door de toenmalige Vlaamse regering. Ze werd echter onmiddellijk aangevochten door de stad Vilvoorde. Door een grote achterstand oordeelde de Raad voor Vergunningsbetwistingen echter nu pas over de zaak. Haar oordeel: de vergunning heeft niet langer de vereiste rechtsgrond omdat de Raad van State het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) waarin het project gelegen is, vernietigd heeft. 

Onlangs vaardigde minister van Leefmilieu Joke Schauvliege nog een nieuwe milieuvergunning uit voor het megacomplex in Machelen. Die wordt echter pas van kracht als de stedenbouwkundige vergunning een feit is.

Uplace vraagt nieuwe vergunning aan

De beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen “lag in de lijn der verwachtingen”, reageert Uplace in een persbericht. “Het beroep is al vier jaar oud en gebaseerd op oude argumenten.” Een nieuwe stedenbouwkundige vergunning zal worden aangevraagd.

Uplace wijst erop dat de stedenbouwkundige vergunning in 2011 al werd uitgereikt. Sinds het beroep daartegen “is er heel wat vooruitgang geboekt en zijn alle pijnpunten weggewerkt”, stelt Uplace. “Ondertussen is er een nieuwe definitieve goedkeuring van het GRUP VSGB waar Uplace deel van uitmaakt en heeft het project sinds kort ook terug een nieuwe milieuvergunning.”

Het megaproject zegt dat er werk is gemaakt van een grondig mobiliteitsplan, “waarbij sterk wordt ingezet op openbaar vervoer”. Het gaat dan om een busverbinding tussen Vilvoorde en de luchthaven van Zaventem met een stopplaats voor Uplace, een nieuw GEN-station op 200 meter wandelafstand van Uplace, de heraanleg van de Woluwelaan met een vrije busbaan en een nieuwe op- en afrit aan de Brusselse ring. De nodige vergunningen en afspraken voor het openbaar vervoer zijn afgeleverd en de mobiliteitswerkzaamheden zijn al gestart, klinkt het nog.

Werkgeversorganisatie Voka steunt het project nog steeds. "Het is niet terecht dat de tegenstanders van Uplace dit als een signaal of een overwinning zien, want de Raad van Vergunningsbetwistingen zegt eigenlijk gewoon dat je geen vergunning kan afleveren op basis van een plan dat niet meer bestaat", aldus de organisatie in een mededeling. "Onterecht kraaien de tegenstanders van Uplace victorie, terwijl ze beter hun schouders zouden zetten onder een project dat voor werkgelegenheid en heropleving kan zorgen in een verloederde zone met veel potentieel."

Uplace dient nieuwe bouwaanvraag in:
Philippe Muyters. Foto: Photo News

Philippe Muyters (N-VA): “Collega Schauvliege zal in eer en geweten over nieuwe aanvraag oordelen”

Voor Vlaams minister Philippe Muyters, die destijds als bevoegd minister de bouwvergunning voor Uplace afleverde, heeft Uplace alle recht om een nieuwe bouwvergunning aan te vragen. “Die zal dan in eer en geweten door collega Schauvliege worden beoordeeld op basis van de nodige adviezen”. Dat verklaarde hij dinsdagavond in Terzake (Canvas).

Dat de bouwvergunning vernietigd werd, hoort volgens hem bij de normale rechtsgang. Over de inhoud van het dossier en of hijzelf destijds fouten heeft gemaakt, kon Muyters niets zeggen omdat hij het dossier nog niet ingekeken had. Maar hij benadrukte dat het bedrijf alle recht heeft om een nieuwe vergunning aan te vragen.

Uplace dient nieuwe bouwaanvraag in:
Jean-Pierre De Groef. Foto: ddl

Burgemeester Machelen: “Geen enkel inhoudelijk probleem”

De burgemeester van Machelen, Jean-Pierre De Groef (SP.A), betreurt de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de stedenbouwkundige vergunning van Uplace te vernietigen. Hij heeft het over een “procedureslag”. “Inhoudelijk is er voor zover ik weet geen enkel probleem”, reageert hij. Uplace is het omstreden plan voor een groot winkelcomplex in Machelen.

“Het is uiteraard spijtig dat een vergunning na zes jaar vernietigd wordt en niet op inhoudelijke basis”, aldus De Groef. “Ik vraag me af welke ondernemer nog een initiatief zal nemen om werkgelegenheid te creëren.”

De Groef vindt het moedig dat Uplace een nieuwe vergunning aanvraagt. “Ik kan dat alleen maar aanmoedigen”, besluit hij.

Uplace dient nieuwe bouwaanvraag in:
Hermes Sanctorum. Foto: BELGA

Groen en SP.A: “Definitief streep onder trekken”

Oppositiepartijen Groen en SP.A vinden dat de Vlaamse regering de vernietiging van de stedenbouwkundige vergunning voor Uplace moet aangrijpen om definitief een streep onder het project te trekken. “De hardnekkigheid van de Vlaamse regering om toch door te zetten met slechte beslissingen, wordt haast legendarisch”, zegt Hermes Sanctorum van Groen.

De Raad voor vergunningsbetwistingen heeft de vergunning vernietigd. Daardoor staat ook de milieuvergunning op de helling, want die zou pas ingaan na definitieve goedkeuring van de stedenbouwkundige vergunning.

“Zou men het kreupele paard nu niet beter laten inslapen in plaats van eindeloos op te lappen?”, vraagt Joris Vandenbroucke van SP.A. “Stilaan verzeilt Uplace in het geld- en tijdverslindend juridisch moeras waar zo vaak voor gewaarschuwd is.”

Uplace dient nieuwe bouwaanvraag in:
Joris Vandenbroucke. Foto: Photo News

Deze beslissing is goed nieuws voor de lokale handelaars en de omwonenden in Vlaams-Brabant, vindt Groen. “Dit is wel slecht nieuws voor de regering-Bourgeois, die met een ongelofelijke hardnekkigheid zowat de laatste verdediger van dit slechte project was. Als ze naar de ondernemers en de mensen in de streek hadden geluisterd, hadden de Vlaamse regeringspartijen dit project al lang moeten begraven”, aldus Sanctorum.

Hans Bonte, Kamerlid en de burgemeester van Vilvoorde, juicht de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen toe om de stedenbouwkundige vergunning voor het Uplace-project te vernietigen. Hij spreekt van een “logische, kordate beslissing”.

Uplace dient nieuwe bouwaanvraag in:
Jo De Ro. Foto: ddl

Jo De Ro (Open VLD): “Heel belangrijk signaal”

Ook Jo De Ro (Open VLD) hoopt dat het nu einde verhaal is voor Uplace. Het Vlaams parlementslid is ook schepen in Vilvoorde, de stad die een van de indieners was van de klacht bij de Raad voor vergunningsbetwistingen.

“Dit is geen fait divers, de Raad is een orgaan dat zwaar weegt binnen de ruimtelijke ordening”, zegt Jo De Ro. “Bovendien is de milieuvergunning gekoppeld aan deze bouwvergunning. Als ook die vergunning vervalt is dat een heel belangrijk signaal aan degenen die ons al jaren muggenzifters noemen als we zeggen dat dit een fout project op de foute plaats is.”

De argumentatie van de Raad voor vergunningsbetwistingen kan volgens De Ro nu ook worden gebruikt in andere dossiers.

Bart Somers (Open VLD): “Uitspraak met grote impact op slaagkansen van project”

Mechels burgemeester en Open VLD-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Bart Somers reageert “verheugd” op het nieuws dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de bouwvergunning van Uplace schorst. “Dit is opnieuw een uitspraak met een grote impact op de slaagkansen van het project”, stelt hij. “Het bewijst ook dat ons recht nog steeds goed functioneert.” Een oproep aan de initiatiefnemers van Uplace om er definitief mee op te houden, doet Somers echter niet.

Uplace dient nieuwe bouwaanvraag in:
Bart Somers. Foto: JHS

Somers herhaalt in zijn reactie dat hij de plannen voor het grote winkelcomplex in Machelen “niet genegen” is en wijst erop dat Uplace nog met verschillende andere procedurele problemen kampt. “Door het vernietigen van de stedenbouwkundige vergunning is ook de milieuvergunning die minister Joke Schauvliege afleverde ‘kaduuk’, maar er zijn ook nog de procedures tegen het nieuwe GRUP bij de Raad van State, waarvan de uitspraak dit najaar verwacht wordt en waarbij de kans op succes groot lijkt”, zegt hij. “Bovendien is de socio-economische vergunning afgeleverd op basis van het oude GRUP, wat volgens mij niet kan.”

Unizo vreest dat Vlaamse regering de plannen opnieuw zal doorzetten

De vernietiging van de bouwvergunning van Uplace door de Raad voor Vergunningsbetwistingen is eigenlijk door de feiten ingehaald, stelt Unizo, een tegenstander van het project. Er is inmiddels een nieuwe milieuvergunning, alsook een nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP). De ondernemersorganisatie vreest dat de Vlaamse regering onverstoorbaar wil doorgaan met het omstreden winkelcomplex.

De onverzettelijkheid waarmee men Uplace wil doordrukken, is hallucinant. Men gaat onverstoorbaar door, tegen alle vernietigingen in.” Na elke vernietiging volgt een nieuwe beslissing, hekelt Michiel Verhamme van ondernemersorganisatie.

Uplace dient nieuwe bouwaanvraag in:
Christine Mattheeuws. Foto: BELGA

NSZ: “Tijd om Uplace definitief af te voeren”

Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), vindt het “tijd om Uplace definitief af te voeren”, nu de Raad van Vergunningsbetwistingen de bouwvergunning van het project heeft vernietigd. “Dergelijke projecten verstikken niet alleen de kleinhandel, ze hebben in het verleden ook al hun ondeugdelijkheid bewezen”, klinkt het in een persbericht.

De bouwvergunning werd in 2011 al afgeleverd. “Jammer dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen dit dossier zo lang op de tafel heeft laten liggen. Want dit creëert onzekerheid bij alle betrokken partijen”, aldus NSZ.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege gaf Uplace onlangs nog een milieuvergunning. “Deze wordt nu ‘on hold’ geplaatst totdat Uplace nu een nieuwe stedenbouwkundige vergunning zou krijgen”, aldus NSZ. De ondernemersorganisatie hoopt dat “niet alles opnieuw herbegint en dat nu voor altijd de plannen voor Uplace worden opgeborgen”.

Door sdv
AANGERADEN