“Fiscale rulings niet openbaar maken”

Bron © Wim Verhaert / BELGA

Foto: Photo News

Consultancybedrijven PwC en Deloitte hebben zich dinsdag in de bijzondere kamercommissie over de Panama Papers geuit als grote fans van fiscale rulings. Dat systeem van voorafgaande belastingafspraken kwam onlangs in een slecht daglicht wegens de “excess profit rulings”, waarvoor België door Europa op de vingers is getikt.

Volgens PVDA’er Marco Van Hees heeft PwC de wet over de excess profit rulings opgesteld. “We zijn dus eigenlijk collega’s”, sneerde hij naar de PwC-toplui die in de Kamer op bezoek waren. Patrick Boone van PwC vond dat teveel eer. “Ik denk dat dat een te groot compliment is. Onze rol is beperkt geweest.”

Via een ruling wordt vooraf vastgelegd hoe de fiscus de belastingwetten in een specifieke situatie zal toepassen. Zo krijgen buitenlandse bedrijven die in België willen investeren rechtszekerheid voor ze aan hun project beginnen. De consultancybedrijven loven die aanpak. “Het is een bijzonder performant systeem en een alternatief voor een hele resem fiscale controles achteraf”, zei Boone.

Ook volgens Deloitte levert de rulingscommissie goed werk. “Het is erg belangrijk voor de fiscale zekerheid, waar we in België niet altijd goed op scoren. Het is erg spijtig dat de excess profit rulings nu onder vuur genomen worden, want ze hebben een grote impact op België. Ons land leeft niet alleen van familiebedrijven maar ook van buitenlandse investeerders. We hopen dat de aantijging van de Europese Commissie niet gevolgd zal worden door het Europees Hof”, dixit Piet Vandendriessche, CEO van Deloitte België.

Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet wilde van de consultants weten of ze het zouden zien zitten om rulings publiek te maken. “Als een bedrijf profiteert van een ruling en dat wordt niet gepubliceerd, kan het niet eenvoudig gecontroleerd worden door burgers of een buitenlandse fiscale dienst”, zei hij. “Ik ben voorstander van een uitwisseling van rulings, maar dan onder overheden en niet met het publiek. De rulings bevatten immers informatie over de strategie, marge, concurrentiepositie of andere bedrijfsgeheimen”, antwoordde Boone.

AANGERADEN