Duitsers hard voor sterkhouders en scheidsrechter, bondscoach Löw aangeslagen

Foto: Belga

Bondscoach Joachim Löw van wereldkampioen Duitsland wilde donderdagavond na de pijnlijke uitschakeling door Frankrijk (0-2) in de halve finales van het EK niet praten over zijn eigen positie. De zichtbaar aangeslagen coach wees in Marseille alle vragen over zijn eigen toekomst van de hand. “Op deze avond kan ik niet vooruit kijken, zelfs niet tot de volgende dag. Dit is het juiste moment niet. De pijn zit daarvoor nu te diep”, bekende de 56-jarige Duitser.

Löw wil bij terugkeer in Duitsland het EK uitgebreid analyseren met zijn staf en waarschijnlijk ook met enkele spelers. “We hebben in de voorbereiding niet met elkaar afgesproken wat we zouden doen als we het in Frankrijk niet zouden redden. Daar moeten we nu helaas aandacht aan besteden.”

Duitsland begint op 31 augustus aan het nieuwe seizoen met een oefeninterland tegen Finland. “Of ik dan op de bank zit? Ik denk het, maar het zal nog wel even duren voordat ik van dit EK ben hersteld”, verzuchtte Löw, die al sinds 2006 als bondscoach van de Duitse ploeg werkzaam is. Zijn contract bij de DFB loopt door tot en met het WK van 2018 in Rusland.
Löw kan ook na de vroegtijdige aftocht bij het EK rekenen op de steun en het vertrouwen bij de Duitse voetbalbond. “Hij is een wereldcoach”, zei DFB-voorzitter Reinhard Grindel kort na de nederlaag in Marseille. “Joachim zal dit toernooi goed analyseren en over twee jaar onze wereldtitel willen verdedigen. Ik wil graag met hem verder.”

Kritiek op Schweini, Müller, Neuer en... de ref

Ook de toekomst van aanvoerder Bastian Schweinsteiger bij de Mannschaft blijft onzeker. “Ik heb daar nog niet over nagedacht. Ik heb al mijn energie in dit toernooi gestoken”, vertelde de 31-jarige middenvelder van Manchester United.

De Duitsers zijn opvallend hard voor hun vroegere "chouchou". Zijn handspel vlak voor rust en de daarbij horende strafschop bleken fataal voor de Mannschaft. "Bonne nuit, Schweini!", titelde Bild veelbetekenend. 

Ook Thomas Müller kreeg kritiek. De aanvaller van Bayern München scoorde nog vijf goals op het WK maar trof op het EK geen enkele keer raak. "Müller met str*** aan de voeten", titelde Express zelfs verbazend grof.

Dat zelfs ManuelNeuer bij de tweede goal niet helemaal vrijuit ging, was volgens de Duitse media tekenend. Als zelfs de beste doelman ter wereld faalt...

Maar de grote boosdoener bleek toch Nicola Rizzoli. De Italiaanse scheidsrechter floot zeker niet in het voordeel van de Duitsers, met de strafschop na het handspel van Schweinsteiger als dieptepunt.

Drie handspelen: die van Löw, Boateng en Schweinsteiger 

De Duitsers vatten het EK samen met drie handspelen: die van Schweinsteiger in de halve finale (waardoor Frankrijk te sterk bleek), die van Boateng in de kwartfinale tegen Italië (waardoor er strafschoppen aan te pas kwamen) en... die van Löw in de groepsfase. De bondscoach kwam toen in het nieuws omdat hij met zijn handen zelfs in eigen broek zat om er daarna aan te ruiken...