Slecht weer op komst: 25 leuke dingen om te doen met de kinderen als het regent

© Lobke Gielkens

Feit: Belgische zomers zijn niet altijd zonnig en de komende dagen wordt alweer regen voorspeld. Lobe Gielkens, mamablogster en schrijfster van het boek ‘Happy Kids’, deelt 25 ideeën en uitjes voor als de zon zich tijdens de zomervakantie even niet laat zien.

vwh

1. Organiseer een filmmarathon.

Maak popcorn en kijk een hele middag samen naar films waar je zelf als kind ook naar keek. Denk aan ‘Mary Poppins’, ‘Home Alone’, ‘De Leeuwenkoning’, ‘The Sound Of Music’,... Plezier en nostalgie verzekerd!

2. Maak cupcakes

Laat het slechte weer niet aan je hart komen en bak samen de lekkerste cupcakes. Een recept voor superheldencupcakes vind je hier .

3. Houd een verkleednamiddag

Heb je zo’n oude verkleedkoffer boordevol toffe kostuums? Laat je kinderen helemaal gaan door er een superverkleedparty van te maken.

4. Houd een knutselnamiddag

Van houten poppenkastpopjes, toverbloemen, fruitige kussens of een vakantiedoosje voor onderweg maken. De knutselprojecten staan garant voor veel plezier.

5. Ga dino’s spotten in Oostende

Dinos Alive is een teletijdmachine die je miljoenen jaren terug de tijd in stuurt naar het verhaal van de grootste landdieren die ooit hebben geleefd: de dino’s. Een fascinerende reis naar de heersers die ooit de scepter zwaaiden in het dierenrijk. Ga, als je durft...

6. Plonsen in de modder

Trek je regenpak en je laarzen aan en laat je helemaal gaan in de plassen en de modder. Je hoeft niet altijd binnen te zitten bij regenweer.

7. Nostalgische televisienamiddag bij Brussel Danst

Beleef met het hele gezin een nostalgische televisienamiddag in de Beursschouwburg met screenings van oude VRT kinderseries. Op het programma: ‘Postbus X’, ‘Het Liegebeest’, ‘Merlina’, ‘Klein klein kleutertje’, ‘De Kat’, ‘Carolientje’ en ‘Het Sprooktjestheater’.

8. Houd een karaokenamiddag

Via YouTube vind je massa’s karaokeliedjes, fun gegarandeerd!

© Batman-cupcakes van Lobke

9. Blijf een hele dag in bed liggen

Zorg voor ontbijt op bed, vertel verhaaltjes, speel spelletjes en geniet van elkaars gezelschap.

10. Speel binnen verstoppertje

Bedenk de gekste verstopplaatsen en laat jullie helemaal gaan in eigen huis.

11. Ga naar het Kindermuseum

In Brussel is er een museum waar kinderen de kans krijgen om op een ludieke manier zichzelf en ook anderen beter te leren kennen.

12. Proef van een kindvriendelijk theater

Op de Gentse Feesten is er altijd leuk kindertheater, je kan er altijd een heuse kinderroute volgen met leuk kindertheater zoals MiraMiro, Studio Orka, kinderpicknicks en heuse safari’s in kathedralen.

13. Houd een strijkparelnamiddag

Met strijkparels kan je altijd iets leuks maken. Laat de kunstenaar in jullie kids los.

14. Ga naar Sint-Pietersburcht in Puurs

Altijd een goed idee wanneer het miezerig weer is met af en toe wat opklaringen. Deze speeltuin is gebouwd achter een echt fort en is een heus speelparadijs voor kleine speelvogels. Terwijl mama en papa op een overdekt terras zitten, kunnen de kids spelen. En als het regent kan je er gemakkelijk schuilen.

15. Test een kindvriendelijk restaurant uit

België telt massaal veel kindvriendelijke resto’s. Onze favorieten? De Burgerij in Antwerpen, het Chicago Café in Brussel en Ushuaya in Mechelen.

© Lobke Gielkens en haar kinderen

16. Ga een namiddagje opruimen

Speelgoedbakken die uitpuilen? Tijd om ze op te ruimen, een regenachtige vakantienamiddag is daar ideaal voor. Speelgoed waar je kinderen niet meer mee spelen, breng je naar de Kringwinkel of doe er iemand anders plezier mee.

17. Maak een kamp in je woonkamer

Hang een groot laken over de tafel en waan jezelf een echte ridder, prins of prinses.

18. Zoek de dichtstbijzijnde sporthal

In sommige gemeentes kan je de sporthal afhuren voor geen geld. Nodig enkele vriendjes en vriendinnetjes uit en ga er voetballen, organiseer een reis rond de wereld of houd een loopwedstrijdje.

19. Maak samen soep

Regenweer en koud? Geen gezelligere manier om op te warmen dan samen soep te maken. Van tomatensoep met balletjes, wortelvenkelsoep of preisoep: het resultaat is vast overheerlijk.

20. Maak een glijbaan van de trap

Haal de matrassen van je bed en leg ze op de trap! Laat je kinderen er van af glijden, let wel op dat hier altijd een volwassene bij blijft staan om ongevallen te voorkomen.

21. Ga zwemmen

Zoek het dichtstbijzijnde zwembad en ga een namiddagje zwemmen.

22. Houd een kleurnamiddag

Maak een reuzegroot kunstwerk of druk kleurplaten af in een bepaald thema, er zijn honderden manieren om je kinderen al kleurend bezig te houden.

23. Doe mee aan een zoektocht

Ga in het MSK (Gent) kan je op tekeningentocht en zoeken naar tekeningen van grote kunstenaars.

24. Bezoek het Atomium

Ook bij regenweer een toppertje. Wie dit nog nooit heeft gedaan, moet maar eens de glazen lift of de kleurrijke roltrappen nemen tot in de hoogste bol. Het uitzicht over Brussel is werkelijk adembenemend.

25. Ga naar het Huis van Alijn in Gent

Dit huis werd eeuwen geleden gebouwd voor arme vrouwen, maar is ondertussen al een tijdje overgenomen door Pierke Pierlala. Op woensdag en zaterdag kan je er genieten van een show van deze rasechte Gentenaar. Echt een leuke activiteit voor kindjes.

Meer leuke tips voor de zomervakantie nodig? Mamablogster Lobke schreef het boek ‘HAPPY KIDS’ met meer dan honderd heerlijk echte kinderdingen voor elke week van het jaar. Op haar blog www.leukewereld.be ontdek je nog meer leuke uit- en thuistips.

Aangeboden door onze partners