De Gendt na stunt op Mont Ventoux: “Deze is voor Stig Broeckx”

© AFP

Thomas De Gendt zorgde voor een Belgische stunt van jewelste door de Tour-etappe op de Mont Ventoux te winnen. “Deze is voor Stig Broeckx”, reageerde hij achteraf.

vml

Voor de etappe zei Thomas De Gendt nog dat hij niet zou aanvallen. Maar in de koers veranderde hij al snel van gedachte.

“Mijn gevoel zei me dat ik mee moest gaan in de ontsnapping”, aldus De Gendt. “Ofwel zou er een klein groepje voorop rijden en worden ingelopen in de finale, ofwel zou een grote ontsnapping strijden om de zege. Mijn gevoel was juist.”

De Gendt heeft een patent op stuntzeges, eerder won hij in de Giro al op de mythische Stelvio. “Ik schat beide zege even hoog in: dit is de Tour maar de Stelvio was meer emotioneel voor mij.”

De zege draagt De Gendt op aan Stig Broeckx, zijn onfortuinlijke ploegmaat die in coma ligt na een val in de Baloise Belgium Tour einde mei.

“Deze zege is voor Stig”, aldus De Gendt. “We denken alle dagen aan hem, we hopen dat de situatie nog verbetert de komende dagen, weken of zelfs maanden...”

Serge Pauwels kan leven met tweede plaats"Ik ben op mijn waarde geklopt", gaf Serge Pauwels (Dimension Data) na afloop toe. "Ik denk niet dat ik fouten heb gemaakt tijdens de koers, maar Thomas toonde zich gewoon de sterkste", klonk het bij de nummer twee in de uitslag.Tot op de dag van vandaag reed Pauwels een minder opvallende Tour de France in vergelijking met vorig jaar. De renner van Dimension Data beleefde al vier overwinningen met zijn team, maar zelf trad hij minder op de voorgrond. "Ploegleider Roger Hammond gaf me vertrouwen vanmorgen", aldus Pauwels, "hij vertelde me dat al mijn waarden, al mijn wattages vergelijkbaar waren met vorig jaar. Hij zei met dat ik gewoon vertrouwen moest hebben en ik heb de knop omgedraaid en tegen mezelf gezegd: 'je moet er gewoon voor gaan."En dat deed hij, hij glipte mee in de vroege vlucht en bleef op het eind achter met alleen Navarro en De Gendt. "Ik wilde Thomas graag kwijtspelen", zei hij, "want ik weet dat hij op zo'n aankomst gevaarlijk is. Dus ik probeerde het, maar de tegenwind in het bos was echt in mijn nadeel. Even moest hij de rol lossen, maar ik had aan Navarro niet veel steun nadien. Hij nam amper de kop en ik moest vaak in de wind rijden, natuurlijk niet ideaal. Dat tempo kon ik niet houden en De Gendt wist daardoor terug te komen."Daarna probeerde Pauwels het nog wel een paar keer, maar hij wist de Waaslander niet van zich af te schudden. "Ik denk niet dat ik fouten heb gemaakt", zei hij, "Thomas toonde zich gewoon heel sterk. Hij komt terug en wint de etappe met zijn eindschot. Ik denk dat ik hier op mijn waarde geklopt ben. Ik gun het hem wel, hij is een toffe gast, een vriend van mij en een sterke renner die hier verdiend gewonnen heeft. Ik had ook mooi op dat podium gestaan, zeker op de Mont Ventoux, een mythe, maar dat is ook koers, tweede worden."Pauwels genoot onderweg met volle teugen van de etappe. "Dit zijn de ritten waarom ik renner ben", stelde hij nog, "als je op zo'n col tussen zo'n mensenzee kan fietsen, als mensen me vragen waarom ik renner ben, dan is het daarom, om in de Ronde van Frankrijk op zo'n berg voorop koersen. Dat drijft me. Ik wist ook dat mijn familie, mijn vrouw (Ine Beyen) en mijn dochter (Odile) aan de aankomst stonden, dat stuwt je vooruit. Natuurlijk had ik graag gewonnen, maar ik kan leven met deze tweede plek. Ik zal nu wel even moeten recupereren, maar ik wil het zeker nog eens proberen in de Alpen", beloofde hij.

Aangeboden door onze partners