Walter De Buck krijgt dan toch een plein, in plaats van een parking

  • Dochter Lisa en zoon Leonard De Buck speelden vrijdag nog een ode aan hun overleden vader, Walter De Buck.
Gent - Walter De Buck krijgt dan toch zijn volledig plein. De Stad Gent wou de in 2014 overleden zanger eren door een stuk van het plein Bij Sint-Jacobs naar hem te vernoemen. Maar na teleurgestelde reacties over de parking die De Buck maar zou krijgen, stelde burgemeester Daniël Termont de ambities bij.

Op 1 juli had Walter De Buck zijn plein moeten hebben gekregen. Maar de inhuldiging is uitgesteld tot oktober. Het stadsbestuur was akkoord met het idee. Alleen bleek het administratief te ingewikkeld om Bij Sint-Jacobs als geheel te veranderen in 'Walter De Buckplein'. Bij Sint-Jacobs bestaat uit drie stukken en omvat negentien huizen.

Daarom wou de Stad ervoor het parkeerpleintje voor Trefpunt omdopen tot Walter De Buckplein. Dan wordt het een eenvoudige operatie: wat borden plaatsen, en klaar is Kees.

Maar het was niet naar de zin van de familie van De Buck dat de pionier van de nieuwe Feesten en de man die het Gents volkslied van de ondergang redde het moet stellen met een schamel parkeerpleintje. Romain De Coninck heeft een mooi pleintje voor zijn schouwburg, Jan Hoet heeft zijn plein voor het SMAK, Robert Hoozee heeft zijn park aan het Museum voor Schone Kunsten.

Na een artikel in De Gentenaar besliste burgemeester Daniël Termont dan toch om het Walter De Buckplein groter te maken. Dat bleek vrijdagavond. "Ik ga aan het college en de gemeenteraad voorstellen om heel dit plein, van de voordeur van Trefpunt tot aan de Sint-Jacobskerk, te hernoemen tot het Walter De Buckplein", zei hij vrijdagavond op het podium van Trefpunt. De aankondiging werd op applaus onthaald.

Door Bert Staes
AANGERADEN
Meest recent