'Ge moet niet bang zijn' op de Gentse Feesten

© No Pics Photography/IF

© No Pics Photography/IF

© No Pics Photography/IF

© No Pics Photography/IF

Angst is een slechte raadgever. Burgemeester Termont zei het vrijdag al. En ook de dames van Kleine Prettige Stoornis zijn die mening toegedaan. Op de eerste dag van de Feesten ging hun nieuwe voorstelling 'Ge moet niet bang' zijn in première. "Vertederend aandoenlijk, maar soms beangstigend herkenbaar."

Tine Chalmet

Kleine Prettige Stoornis voert tijdens deze Gentse Feesten verschillende voorstellingen op in de intimistische zaal 'Theaterbox' aan Dampoort. Een daarvan is de voorstelling Ge moet niet bang zijn, het pasgeboren kindje van Katrijn Govaert en Priskilla Deck.

"Een productie vergelijken wij met een kindje maken”, zegt het duo. "Het kost ons telkens een negental maanden van het eerste brainstormen tot de première. En net zoals bij een zwangerschap zijn de laatste weken het zwaarst.”

De op het eerste zicht onsamenhangende aaneenschakeling van monologen en dialogen van Ge moet niet bang zijn doen je huilen van het lachen, maar ook van verdriet. De socratische gesprekken waarbij de strandredder het hoogste woord voert, de clowneske uitbeelding van een triootje en een poëtische beschrijving van hoe verdriet écht voelt, zijn maar een greep uit de beleving. Je glijdt doorheen het stuk mee op de zeegolven van de onzekerheid, de kwetsbaarheid en de hilariteit van het leven. Dat van die golven mag je letterlijk nemen, getuige daarvan de zwembanden die meermaals terugkomen op het toneel.

Govaert en Deck, inmiddels toe aan hun vierde productie samen, schreven en regisseerden alles helemaal zelf. "In deze voorstelling staat de zin van het leven centraal. We brengen elk elementen aan of schrijven monologen uit en bouwen daar rond verder.” Dat alles vanuit de onderbuik van deze twee vrouwen geschreven werd, maakt het stuk vertederend aandoenlijk, maar tegelijk soms beangstigend herkenbaar. Grote thema’s die je op een klein bordje geserveerd worden door twee dames in een streepjeszwempak uit de jaren stilletjes.

Kleine Prettige Stoornis beperkt zich niet tot de Gentse Feesten, maar komt naar u toe: in uw living, op uw zolder, in uw tuin, maar ook in uw buurtcentrum of kapelletje, als ze maar ruimte krijgen en voor minstens 15 mensen mogen spelen.

www.kleineprettigestoornis.be

Aangeboden door onze partners