Kotsende teletubbies en wolken met borsten: welkom op de Vlasmarkt

Gent - Cowboys die seks hebben, kotsende teletubbies en wolken met borsten. Dat en meer siert tien dagen lang de Vlasmarkt. En neen, het is geen ontwerp van tekenaar Jeroom.

“Het is de Vlasmarkt dus hoeft het allemaal niet te braaf te zijn.” Dat dacht kunstenaar Gert Van Goethem toen hij begon aan de panelen die tien dagen boven de cafés van de Vlasmarkt hangen. “Het is platte kaka-pipihumor in onschuldige kleuren. Aangevuld met afbeeldingen van onder andere kunstenaar René Magritte en de Yellow Submarine van The Beatles.”

Opdrachtgever Gerald Claes van café Charlatan is zeer content met het resultaat. “We krijgen veel complimenten. Om het geheel compleet te maken, hebben we de hashtag # devakantievanuwlever dit jaar aangevuld met onder andere gaaze geven, in combinatie met acht verschillende rookmachines.”

Claes benadrukt dat de regenboogkleuren geen statement zijn tegen homofoob gedrag, maar enkel aangeven dat iedereen welkom is op de Vlasmarkt.

Dat heel wat voorbijgangers meteen aan tekenaar Jeroom denken als ze de panelen zien, vindt Van Goethem een compliment. “Dat treintje op een van de panelen heeft hij ook al eens gebruikt en we schilderen beiden soms met felle kleuren. Wat Jeroom doet is de max, dus als de mensen mij daarin herkennen, kan ik alleen maar trots zijn.”

Door Sander Luyten
AANGERADEN