Glints op Boomtown: schuilen voor de woordvloed

Gent - Met de elektronische hiphopkunsten van Glints stond een Brits-Antwerpse woordvloed op de planken van het Kouterpodium: Jan Lemmens was de welluidende naam. Bevlogen voerde hij de jonge troep aan, gewapend met fluks rollende verzen en een vlekkeloze Britse tong die de anglofielen onder de aanwezigen ongetwijfeld deed kirren van genot.

Helaas liepen weinig bezoekers warm voor de woordsalvo’s van Glints – de opkomst was magertjes, al kon dat de pret bij een handvol enthousiaste jonge toehoorders niet drukken. Net als de energieke frontman kronkelden, slingerden en wiegden ze de hele set lang op stomende en bij momenten bezwerende hiphopverzen, gespreid op een bedje van basale drums, onderkoelde elektroloops en subtiel ingeweven gitaarlijntjes. De met autotune licht vervormde stem was geen loze gimmick maar voegde een edgy randje toe aan de vocale motor van dit jonge gezelschap.

Met het broeierige ‘Dread’ als opener kreeg de onweerachtige hemel boven Boomtown de perfecte soundtrack mee. Gelukkig bleef de gevreesde ‘drache national’ netjes uit. Als er dan al een paraplu moest bovengehaald worden was het om zich tegen de zweetdruppels van Lemmens te behoeden. Dat die laatste geen goedkope praatjesmaker is bewijzen zijn bekoorlijke teksten – hoorbaar met veel taalgevoel en enige zin voor esthetiek neergepend.

Met de oneliners die hij in smakelijk Antwerps tussen zijn songs dropte viel hij dan weer even uit zijn rol van subheadliner in een hippe, Londense nightclub – “’T is hier f*cking warm” liet hij zijn puffend publiek weten, of het opruiende “Hier moogt ge op dansen!” bij de aankondiging van ‘Tiger Tiger’. Charmant en ontwapend: aan Lemmens zal het niet gelegen hebben.

Het beperkte oeuvre van Glints – één EP – noopte het viertal om er tien minuten voor het geplande einde al de stekker uit te trekken met een nogal abrupte exit, alsof ze zich moesten reppen om de trein naar huis te halen. Glints op Boomtown 2016: geen onuitwisbare indruk, maar alweer een naam die u op het lijstje ‘doorbraak in zicht’ mag bijschrijven.

Door Quentin Soenens
AANGERADEN