Biobierproeverij op Laurentplein: een Slaapmutske om half zeven

Gent - Op het Laurentplein gaan ze dagelijks voor bio, dat merkt u niet alleen aan de groene wand met plantjes voor het podium waar we de voorbije acht dagen vriendjes mee geworden zijn, maar ook aan de eet- en drankenkaart. Een stevige bioboterham met een biobiertje, en u hebt meteen een excuus om gezonde Gentse Feesten te beleven. Elke avond om 18.30 uur kan u ook wat opsteken over een ander biobier, tijdens een mooi omkaderde proeverij. Vrijdag waagden we ons met bierkenner Herman Schepens aan een Slaapmutske. Ook al moest onze Feestenavond nog beginnen.

"Ik ben geen zytholoog hoor", zegt de sympathieke Schepens, afkomstig uit Kalken waar zijn vader bierhandelaar was. "Maar dat is al dertig jaar geleden. Ik ben ook geen brouwer, laat het ons gewoon bij ervaringsdeskundige houden, want ik dronk mijn eerste pint op mijn achtste", lacht hij, terwijl er al zo'n dertig bezoekers rond zijn toog verzamelden. "Ja, ik zie veel mensen die geregeld terugkomen, soms wel een keer of drie in de week. Ze moeten dan wel eens dezelfde uitleg horen, dat hoort erbij." Na eerst even uitgelegd te hebben wat de basisbestanddelen van bier zijn (voor wie een quiz organiseert: zuiver water, gist, hop en mout) en wat het Duitse "Reinheitsgebot" is, vertelt hij over het eigenlijke brouwproces.

Om dan nadien zijn "dagbier" voor te stellen: een Slaapmutske Bio Tripel met een fruitige afdronk, een biertje van hoge gisting van 8 graden. Afkomstig van Melle, en gebrouwen in de Lootse Proefbrouwerij. Wij hielden het als niet-kenners bij één proefglaasje, want de werkavond was nog lang. Een vijftigtal mensen stond ondertussen mee te luisteren, al viel het wel op hoe snel ze verdwenen, eens ze hun glas (jawel, uit een echt glas) "Slaapmutske" gratis hadden gekregen. Een volledige bak van het gerstennat was er in een half uurtje door.

Door Geert Herman
AANGERADEN
Meest recent