Vluchteling op de Gentse Feesten: "De mensen léven hier, ze lopen niet altijd achter de tijd aan"

Foto: David Van Hecke

Gent - Meer dan zeventig vluchtelingen werken dit jaar als vrijwilliger op de Gentse Feesten. Hoe zouden zij hun eerste Feesten ervaren? Innocent Kaboré (36) uit Burkina Faso. "Het is la folie totale. Een ander universum. De mensen léven. Terwijl ze anders altijd achter de tijd aan lopen. Alsof ze vanuit de duisternis plots volop in het licht staan."

Innocent is zes maanden in ons land en woont in Zingem. Op de Gentse Feesten werkt hij als acteur op Batahlan. “Het zijn mijn eerste Feesten. Ik bekijk ze met veel emoties, en verwondering. Het is la folie totale. Dat het doorgaat tot ’s ochtends, de klok rond. Tien dagen lang. In Burkina duurt een feest lang als het drie of vier dagen doorgaat. Hoe doen jullie dat toch?”

“Ik ben zo bezig met alles in mij op te nemen, dat ik zelf niet echt kan meedoen. Je suis dans la fête sans fêter. Maar ik vind het echt mooi. De Vlamingen die gek worden. Alsof ze vanuit de duisternis plots volop in het licht staan. Het is een ander universum. De mensen léven. Terwijl ze anders altijd achter de tijd aan lopen. Nu zie ik vreugde. Ze lachen. Ze zijn samen, ze zien elkaar terug. Ze zijn niet zo gereserveerd als anders. Op de eerste dag van de Feesten, dacht ik: ha, ze kunnen tóch feesten!” (lacht)

Zwalpen

Niet alles aan de Feesten vindt Innocent mooi. “Dat de jongeren zich zo laten gaan, dat snap ik niet. Zo veel drinken dat ze over de straat zwalpen. Of slapen op een bank, bijna als dieren. Waar is het plezier als je zo ver heen bent? Is het niet beter om wat te matigen?”

“Men zegt me dat er minder volk is dan anders. Ik kan het bijna niet geloven. Ik ben na de shift op BataHlan één keer naar de Vlasmarkt geweest. We stonden daar op elkaar geperst. Dat is niet zo mijn ding. Ik ga liever naar de salsabar aan het Baudelopark. Ça danse! ”

“In het algemeen vind ik het magnifiek. De kleuren, de straatmuzikanten, het publiek dat zo gemengd is. De hele stad doet mee. Een grand merci dat ik dit kan meemaken. En er zelfs een deeltje van ben. Voor de integratie van vluchtelingen is dit geweldig. En ik amuseer mij heel erg.”

Door Annelies Rutten
AANGERADEN