Teugels los voor een avondje bluegrass met Rawhide en Eriksson Delcroix

Gent - Het Laurentplein heeft de voorbije jaren gewild of ongewild de thema-avonden gelanceerd, de artiesten zijn er immers niet allemaal voor één gat te vangen. Op de voorlaatste avond was country en blue grass opnieuw het ordewoord. Met Eriksson Delcroix, "iets psychedelisch met blue grass" probeerde de excentrieke Nederlandse dichter Daniël Vis in zijn inleiding, maar die had net als de andere dichters-presentatoren van de voorbije dagen niet echt veel kaas gegeten van wat er op het podium van het Luisterplein kwam. Een beetje een valse noot van de voorbije week, want wij en veel toeschouwers hebben de frivoliteit met de presenterende dichters niet echt begrepen. Of is dat de vermoeidheid die begint door te wegen?

Raw Hide had de grenzen van het genre al verlegd, met "verrockte blue grass". Ook met de woorden van dichter Vis. Keurig uitgedost in gebloemde hemdjes trekken de mannen al 36 jaar de blue grass door naar andere muziekstijlen, met wat swing en pop. Ook visueel te genieten, met af en toe wat humor. Zoals songs opgedragen aan ex-en. Twee cd's kopen voor dertig euro leverde trouwens achteraf een gratis dvd op, al kon u ook de dvd kopen voor dertig euro, en er twee cd's bij krijgen. 

Het bekendste countrykoppel van Kalmthout en wijde omgeving, Nathalie Delcroix - haar schoonvader Karl Eriksson moest even haar naam gaan vragen om haar aan te kondigen - en echtgenoot Bjorn Eriksson hebben er in 2015 een topjaar opzitten, met een zeer goed ontvangen album "Heart Out of its Mind" gevolgd door zo'n tachtig optredens, tot in l' Olympia in Parijs. Eerder maakte Bjorn deel uit van "The Broken Circle Bluegrass Band", naar de gelijknamige film waarvoor hij ook de soundtrack componeerde. Ook op het Laurentplein spatte de speelvreugde van de bandleden - er werd af en toe wat onderling gedold - van het podium, met weinig woorden en bindteksten. Een dankbaar publiek, met op de eerste rij mede-organisator van vzw Uitbureau Ilse Everaert die haar topavond beleefde, genoot.  

Door Geert Herman
AANGERADEN