Informatie van bommeldingen kwam van sociale media

De informatie van de bommeldingen op vluchten richting Brussels Airport, was afkomstig van twee verschillende socialemedia-accounts. Het federaal parket sprak eerst van een "ernstige dreiging", minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon verklaarde later echter dat die dreiging 'niet concreet' was. Beide vliegtuigen zijn ondertussen veilig geland.

Het federaal parket meldde omstreeks 19 uur dat er op de luchthaven "enkele maatregelen" genomen werden. Bij de bevoegde diensten kwam een dreiging binnen "die we ernstig genoeg nemen", aldus parketwoordvoerder Eric Van der Sypt. Die dreiging kwam er op basis van 'wat we een bommelding zouden kunnen noemen'.

Op twee verschillende socialemedia-accounts, één uit België en één uit de Verenigde Staten, werd informatie gevonden die op een bommelding wees. Omdat het twee aparte bronnen waren, gingen de knipperlichten branden bij de internationale veiligheidsdiensten en werd ingegrepen.

De twee betrokken vliegtuigen zijn ondertussen geland. Het ging om vluchten van de Scandinavische maatschappij SAS vanuit Oslo en Stockholm. Verschillende media meldden dat een vliegtuig van Air Arabia Maroc dat was afgeleid naar het Franse Toulouse ook betrokken was, maar op die vlucht was een zieke passagier aan boord.

Jambon: "Geen concrete aanleiding tot paniek"

De brandweer op de luchthaven van Zaventem meldde daarop er een interventie aan de gang was. Het medisch rampenplan werd tijdelijk afgekondigd, maar de interventie van het Rode Kruis werd woensdagavond afgeblazen. 

Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was te horen dat er "geen concrete aanleiding is tot paniek". "Op dit moment is er geen concrete dreiging", verklaarde de woordvoerder van Jambon later op de avond. "Er worden dus geen veiligheidsmaatregelen genomen, er is geen vergadering van een crisiscel."

Passagier: "Piloot kreeg bommelding 20 minuten voor landing"

"De piloot meldde ons dat we moesten blijven zitten", stelt sportjournalist Bart Raes, die aan boord was van het vliegtuig uit Oslo. "Iedereen bleef opvallend rustig. We zijn geland op Zaventem en wisten tot dan van niks. De piloot zelf zou twintig minuten voor de landing wel een bommelding gekregen hebben, maar die werd toen niet meegedeeld aan de passagiers."

Door boj, mtm, wver, rvs, elb
AANGERADEN
Meest recent