Verdachte uit ‘Making a murderer’ komt vrij

Bron © BELGA

Foto: AP

Een Amerikaanse rechtbank heeft de veroordeling voor moord opgeheven van een van de twee mannen uit de Netflix-documentaire Making a Murderer. Volgens de rechter verkregen de onderzoekers de bekentenis van de man destijds op een onrechtmatige manier.

Verdachte Brendan Dassey bekende dat hij zijn oom Steven Avery in 2005 hielp met het verkrachten en vermoorden van de fotografe Teresa Halbach, in de noordelijke Amerikaanse staat Wisconsin. Beiden werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

Maar volgens rechter William Duffin legde Dassey zijn bekentenissen af na valse beloftes van de onderzoekers, die hem zeiden dat hij ‘niets had om zich zorgen over te maken’. Daardoor zijn de bekentenissen volgens Duffin ongeldig als bewijsmateriaal.

Dassey zal binnen de 30 dagen worden vrijgelaten, tenzij de openbare aanklagers beslissen om opnieuw een proces te starten. In de tiendelige serie Making a Murderer stelden filmmakers Moira Demos en Laura Ricciardi zich vragen bij de manier waarop Dassy en Avery in de gevangenis zijn beland. De serie kon op een grote publieke belangstelling rekenen, en werd genomineerd voor drie Emmy Awards. Intussen is ook een tweede reeks aangekondigd.

Door
AANGERADEN
Meest recent