Arabische volbloeden racen door het Zoniënwoud: “Tot 160 kilometer per dag”

  • Volbloeden Naïprina de Bozouts en Tahar du Barthas zijn klaar voor hun tocht van 160 kilometer.
Sint-Pieters-Woluwe / Watermaal-Bosvoorde -

De komende dagen treden 250 prachtige Arabische volbloeden en hun ruiters aan in het Zoniënwoud. Tijdens de eerste Brussels Equestrian Endurance Masters zullen zij tot 160 kilometer per dag afleggen en dat in volle galop.

België is een echt paardenland. Nergens in Europa en wellicht ook in de rest van de wereld vind je meer paarden per vierkante kilometer dan bij ons. Reden te meer dus om bij ons ook een groot evenement te organiseren.

“Bij endurance leggen paard en ruiter op een dag samen tot 160 kilometer af”, legt organisator Benoît Dallemagne uit. “Na elke lus van zo’n 40 kilometer is er een verplichte rustpauze van 45 minuten waarbij het paard afgekoeld wordt met water en een dierenarts nagaat of het dier niet geblesseerd is of op zijn limiet zit. Elk paard dat niet door de medisch keuring raakt, gaat er onherroepelijk uit. Ook op het eind van de wedstrijd is opnieuw een medisch onderzoek waarvoor het dier moet slagen. Wie zijn paard tijdens de laatste lus dus helemaal tot op het einde drijft, wordt ook gediskwalificeerd. De ruiter moet op elk moment rekening houden met de capaciteiten van zijn of haar dier.”

Door YVES COUDRON
    VOOR ABONNEES