Hoe Toots Thielemans de toekomst van de rockmuziek mee bepaalde

© BELGA

In 1952 speelde Toots Thielemans in de band van de Britse jazzpianist George Shearing. Daar bepaalde hij - zonder het op dat moment te beseffen - mee het gezicht van de latere pop- en rockmuziek.

Guy Stevens

The George Shearing Quintet was een funky jazzband onder aanvoering van de in Groot-Brittannië geboren Amerikaan George Shearing. Onze landgenoot Toots Thielemans reisde eind jaren 40 naar daar om lid te worden de groep van de blinde jazzpianist.

© AP

Het kwintet had een grote invloed op muzikaal vlak, maar ook daarnaast. Aan de vooravond van het legendarische concert van The Beatles in 1963 in de Ed Sullivan-show ontmoette hij George Harrison, gitarist van de Britse band, in Hotel Plaza.

“Die vertelde me dat hij die Rickenbacker-gitaar (de gitaar die iconisch werd door en typerend voor The Beatles, nvdr) ontdekt had omdat ik erop speelde”, vertelde de immer goedlachse Thielemans daardoor. “Door mij hebben die groepsleden gitaren van dat merk en model gekocht. Hij had me herkend van op de foto en zei me toen in de VS: Als het goed genoeg is voor George Shearing, is het zeker goed genoeg voor mij.”

En zo bepaalde Toots Thielemans mee het gezicht van de pop- en rockgeschiedenis.

© AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook