Migranten in Calais gaan steeds brutaler te werk

© EPA

Vrachtwagenchauffeurs in de Franse havenstad Calais krijgen het steeds harder te verduren. Nadat asielzoekers hen eerst met behulp van wegblokkades tot stilstand dwingen,worden ze nu ook nog eens bedreigd door gewapende mensensmokkelaars.

lla

In een filmpje, gemaakt door de Britse publieke omroep BBC, is te zien hoe gewapende mannen wegblokkades opzetten om zo vrachtwagens tot stilstand te brengen. Eenmaal ze in hun opzet geslaagd zijn, bedreigen kleine groepjes gemaskerde mannen de bestuurders. Terwijl de chauffeur onder schot gehouden wordt, proberen mensensmokkelaars illegale asielzoekers in de laadruimte van de vrachtwagen te verstoppen in de hoop zo het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Om een einde te maken aan de wanpraktijken vraagt de politie aan de Franse regering om het leger in te zetten. “Zo’n incidenten zijn schering en inslag”, vertelt Gilles Debove, woordvoerder van de politie in Calais aan BBC. “De migranten gaan steeds drastischer te werk, ze doen er alles aan om de winter niet te moeten doorbrengen in Calais. We hebben de steun van het leger nodig om te voorkomen dat het geweld verder toeneemt.”

Knuppels

Afgelopen week nog klaagde een Vlaamse vrachtwagenchauffeur de wantoestanden in de Franse havenstad aan. “Asielzoekers blokkeren de weg en bedreigen ons met knuppels”, zegt trucker Marc Mombaerts. “Ik sta elke nacht in één van hun kunstmatige files. Het is niet meer leefbaar!”

Nu in het nieuws