Thyssen wijst Caterpillar op 'sociale verantwoordelijkheden'

© REUTERS

Vijf dagen na de aangekondigde sluiting van de fabriek van Caterpillar in Gosselies heeft eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen de directie van het bedrijf op haar sociale verantwoordelijkheden gewezen. 'Sociale dialoog zit in het DNA van Europa en die cultuur moet ook in deze onderhandelingen zitten', zeiThyssen na afloop van het gesprek.

poj

Thyssen ontving woensdagochtend vertegenwoordigers van de vakbonden en de leidinggevenden van Caterpillar, de Amerikaanse graafmachineproducent die vrijdag aankondigde zijn vestiging in Gosselies in Henegouwen te sluiten. Daardoor verdwijnen duizenden banen in de regio.

'We leven in een markteconomie. Bedrijven nemen zakelijke beslissingen en het is niet aan de politiek om die ongedaan te maken. Maar we zijn een sociale markteconomie en ik heb de directie duidelijk gemaakt dat de Europese wetgeving een sociale verantwoordelijkheid eist en dat sociale dialoog centraal staat bij collectief ontslag', zo verklaarde Thyssen, die hoopt dat de onderhandelingen gevoerd worden door de lokale leidinggevenden.

Klaar om te helpen

Maar naast wettelijke verantwoordelijkheden draagt het bedrijf volgens de Belgische eurocommissaris ook morele verantwoordelijkheid. Ze drong er dan ook bij de directie op aan om niet enkel over ontslagvoorwaarden te onderhandelen, maar ook bij te dragen aan de professionele overgang van werknemers, via opleidingen en herscholing. 'Daar mag niet mee worden gewacht tot het bedrijf definitief zijn deuren sluit, en de werkgever draagt hierin een grote verantwoordelijkheid.'

Aan de vakbonden verzekerde Thyssen dat de Europese Commissie 'klaar staat om hulp te bieden'. Europa beschikt over verscheidene fondsen om herscholingen, opleidingen en de zoektocht naar een nieuwe job mee te financieren, om een eventuele reconversie van de terreinen te ondersteunen... Die operationele programma’s kunnen worden aangepast eenmaal er meer duidelijkheid ontstaat over de uitkomst van de onderhandelingen.

Thyssen bekijkt de mogelijkheden voor Europese ondersteuning later op woensdag ook nog met Waals minister-president Paul Magnette. 'Als er geen alternatief is en het bedrijf wordt gesloten, dan moeten we met alle beleidsniveaus goed samenwerken om de regio perspectief te bieden.'

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten