Denemarken koopt gegevens voor onderzoek belastingontwijking

Bron © BELGA/The Guardian

Foto: AP

De Deense regering wil van een anonieme bron informatie kopen over belastingfraude die in de zogenaamde Panama Papers is verschenen. Tot 600 Denen kunnen een onderzoek verwachten.

Volgens de Deense media zou de regering minstens een miljoen Deense kronen (ongeveer 134.000 euro) betalen voor de informatie die van de zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca komt.

De Deense minister van Belastingen Karsten Lauritzen zegt dat een anonieme bron de Deense regering onlangs benaderde en enkele documenten had doorgestuurd. Nadat ze betrouwbaar leken, heeft de regering volgens de minister parlementaire steun gezocht voor de controversiële deal.

‘Alles wijst erop dat dit bruikbare informatie bevat’, zegt Lauritzen. ‘We zijn het verplicht aan de Denen die hun belastingen plichtsgetrouw betalen.’

De documenten zouden de gegevens bevatten van 500 tot 600 Deense belastingplichtigen die mogelijk belastingen hebben ontweken. Volgens regeringsmedewerkers is de deal nog niet rond en is het geld nog niet betaald.

Anonieme bron

Met de documenten hoopt de regering ‘een goed overzicht te krijgen van de belastingontwijking’ in het land, zei een woordvoerder van de belastingdienst woensdag aan tv-zender DR.

Begin april brachten verschillende internationale media ruim 11,5 miljoen vertrouwelijke documenten van de Panamese juridische en zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca naar buiten. De onderzoeksjournalisten vonden talrijke bewijzen van ondoorzichtige transacties van vaak prominente persoonlijkheden via offshorestructuren.

Het is onduidelijk of bron van de Panama Papers nu ook gegevens aan Denemarken probeert te verkopen. Lauritzen zegt dat hij niet weet wie de bron is. De communicatie verloopt via gecodeerde berichten, zegt hij. Het is de eerste keer dat de Deense belastingdienst op dergelijke manier informatie bekomt.

Door
TOP 10 MEEST GELEZEN