Europese Centrale Bank houdt vast aan nulrente

ECB-voorzitter Mario Draghi Foto: AP

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief op 0 procent. Banken die geld deponeren bij de ECB moeten ook 0,4 procent rente blijven betalen. Nieuwe maatregelen om de economie te stimuleren zijn momenteel niet aan de orde.

Dat heeft de ECB meegedeeld na afloop van de beleidsvergadering. Dat blijft wellicht nog lange tijd zo. ‘De Raad van Bestuur handhaaft zijn verwachting dat de basisrentetarieven van de ECB voor langere tijd (...) op het huidige of een lager niveau zullen blijven.’

De ECB blijft ook aan hetzelfde tempo doorgaan met het opkopen van obligaties: 80 miljard euro per maand, tot maart 2017 ‘of zo nodig langer’. Er is dus nog geen verlenging aangekondigd, iets waar sommige waarnemers op hadden gerekend. Maar ook als dat inkoopprogramma is afgelopen zal de rente laag blijven, klinkt het.

Voorzitter Mario Draghi geeft momenteel een toelichting bij het besluit. Daar verdedigde hij de beslissing om momenteel nog geen nieuwe maatregelen te nemen, ondanks een lichte verlaging van de inflatievooruitzichten. De situatie is echter niet zodanig gewijzigd dat ingrijpen nu al nodig zou zijn. ‘We zien dat ons monetair beleid effectief is’. Hij gaf nog aan dat het langer zal duren dan gehoopt om weer bij 2 procent inflatie te komen, ‘maar niet veel langer dan gedacht’.

De ECB heeft als belangrijkste doelstelling om ervoor te zorgen dat de inflatie met iets minder dan 2 procent per jaar stijgt. Dat wordt gezien als een gezond smeermiddel voor de economische groei. Momenteel is die de eurozone gemiddeld slechts 0,2 procent. Door de rente laag te houden probeert de ECB overheden, bedrijven en huishoudens ertoe aan te zetten om meer te gaan investeren.

Door
AANGERADEN