Weet u nog welke namen 20 jaar geleden populair waren? Wij lijsten ze voor u op

© ss

Niets zo onderhevig aan de trend du jour als een voornaam. De populariteit van namen voor babymeisjes en -jongens komen en gaan. Totaal onbekende namen kunnen vijf jaar later plots immens geliefd zijn om tien jaar later weer geruisloos te verdwijnen. Onderstaande tabellen tonen hoe de smaken in voornamen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel de afgelopen twee decennia evolueerden.

Geert Neyt

DE MEISJES

1995

© statbel

In 1995 worden 811 Laura’s geboren in Vlaanderen. Dat is bijna twee keer zoveel als de nummer twee, Julie. Ook in Wallonië is Laura koploper, gevolgd door Marie, dat in Vlaanderen pas de komende jaren zal doorbreken.

2000

© statbel

Vijf jaar later heeft Amber zich plots uit het niets naar de meest populaire babynaam voor meisjes opgewerkt. In 1995 was Amber immers nog maar keuze nummer 27. Ook Emma, Femke en Britt zijn aan een flinke opmars bezig en duiken de top-tien binnen. Laura houdt stand en blijft de Waalse favoriet. Andere Waalse lievelingsnamen als Océane en Chloé staan nergens bij ons. In Brussel staan Rania en Imane in de top-3.

2005

© statbel

Emma is opgerukt naar de eerste plaats, waar zij al sinds 2003 prijkt. Maar sterke stijger Luna heeft haar bijna bijgehaald. Namen eindigend op -e doen hun intrede in de lagere regionen van de top-10. Van de vier populairste Waalse namen staat geen enkele in de Vlaamse top-25: Léa, Lucie, Clara en Manon. Brussel hoort het liefst Sarah.

2010

© statbel

Emma en Marie zijn exact even populair aan de top. Nieuwe darlings: Ella, Noor, Elise, Fien en vooral Louise. Luna is iedereen plots beu, want in vijf jaar gezakt van plaats 2 naar plaats 26. In Wallonië blijft Léa de populairste meisjesnaam, Brussel verkiest Lina en Aya.

2015

© statbel

De afgelopen twaalf jaar werd Emma maar twee keer van de top verdrongen. Eén keer door Lotte (in 2007) en een keer door Marie (in 2013). Nu verdrijft Louise de oppermachtige evergreen Emma naar een tweede plek. Vreemd genoeg doet die Franse naam het minder goed aan Waalse kant, waar Léa oppermachtig blijft. Een andere Franse naam die door Vlaamse ouders gehyped wordt, is Juliette. Ook Olivia rukt sterk op. Verrassende nieuwelingen in de top-100 zijn o.a. Elif, Hayley, Billie, Féline en Floor. Maar wie echt origineel wil zijn kiest misschien beter voor Lexy, Berra, Bes, Diede of Willow, van wie er elk vijf het levenslicht zagen in 2015.

DE JONGENS

1995

© statbel

Thomas rules, zij het dat de nu zo goed als verdwenen Kevin twintig jaar geleden nog stevig in de top-3 prijkte. Veel Nederlandstalige namen overigens in de top-10, op Jordy na.

2000

© statbel

Plots noemen alle Vlaamse ouders hun zoontje Robbe. Vijf jaar geleden nog onbekend, nu helemaal bovenaan de pop poll. Dylan komt overgewaaid uit Wallonië, waar de aloude naam Hugo in de top-10 binnensluipt.

2005

© statbel

Zelfde scenario, deze keer met de naam Milan. in 2000 noemde geen mens zijn kind Milan, nu is hij de onbetwiste topper. Kobe, Rune, Senne en andere namen eindigend op een doffe -e zijn duidelijk in de mode. Noah sijpelt van over de taalgrens de top-10 binnen. Jonas is out.

2010

© statbel

Voor het derde lustrum op rij is een absolute nieuwkomer de populairste jongensnaam. Het oerfranse Louis is ineens populairder dan in Wallonië, waar dan weer Tom het opvallend goed doet. De voltallige Vlaamse top-4 is overigens nieuw. Robbe is tien jaar na de hype weer verdwenen uit de top-10..

2015

© statbel

Lucas haalt Louis in, maar Liam en Arthur stijgen sneller. Vlaamse vorige-generatie-namen als Hugo en Tom blijven het verrassend goed doen in Wallonië. In Brussel wordt de islamitische oernaam Mohamed ingehaald door de bijbelse Adam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten