Noord-Korea wil erkend worden als kernmacht

Bron © BELGA

Foto: AP

Noord-Korea heeft zondag geëist dat de Verenigde Staten het land erkennen als kernmacht. Twee dagen geleden voerde de dictatuur zijn vijfde nucleaire test uit.

“President Barack Obama doet er alles aan om Noord-Korea niet de strategische status van kernmacht te moeten geven. Maar het is ridicuul om het licht van de zon te ontkennen', zei een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan het staatsagentschap KCNA.

Noord-Korea beweert dat het een kernkop heeft ontwikkeld die op ballistische raketten kan worden gemonteerd en dus andere landen kan bedreigen. Onafhankelijke bevestiging van die bewering is er evenwel niet.

De kernproef van vrijdag zorgt ervoor dat Noord-Korea nieuwe economische sancties boven het hoofd hangen. Gisteren veroordeelde de VN-veiligheidsraad de kernproef en werd beslist om een nieuwe resolutie voor te bereiden met economische sancties voor het land.In een unanieme verklaring zeggen de 15 leden, waaronder ook Noord-Korea’s enige bondgenoot China, dat ze ’onmiddellijk zullen beginnen werken aan gepaste maatregelen op grond van artikel 41 van het VN-verdrag, en aan een resolutie’.

Volgens de autoritair geleide staat heeft het kernwapens nodig om zich te verdedigen tegen de dreiging die uitgaat van de Verenigde Staten.

Door
  • VOOR ABONNEES