Jobdag Culinor: kant-en-klare nieuwe uitdagingen

Bron © Jobat.be

Foto: Jobat.be

Culinor Food Group – met hoofdvestiging in Destelbergen – is marktleider in verse kant-en-klaarmaaltijden. 500 medewerkers in vijf vestigingen bereiden elke dag 200.000 kwaliteitsmaaltijden voor retail- en foodserviceklanten. Lijnverantwoordelijke Hilal, onderhoudstechnieker Jens en keukenverantwoordelijke Kenneth gunnen ons een blik achter de schermen. Op zaterdag 24 september mag je zelf komen proeven van de job.

Zeker in België – met zijn hoge gastronomische standaard – is lekker en gezond eten dé succesfactor voor een industriële grootkeuken. Dat heeft Belgisch marktleider Culinor goed begrepen. Met een focus op kwaliteit en innovatie, legt het bedrijf een mooie basis voor verdere groei.

Sterrenchefs

Maar wie is Culinor? Van oorsprong is het bedrijf dan wel puur Gents, de naam doet niet bij iedereen een belletje rinkelen. “Het bekendst zijn we misschien door onze samenwerking met enkele befaamde sterrenchefs”, zegt hr-manager Nathalie Van Gheluwe. “Onder meer Peter Goossens en Sergio Herman werken recepten uit die mikken op culinaire genieters. Daarvoor werken ze het liefst met vacuümtechnologie, de specialiteit van onze afdeling Hot Cuisine. Ons vacuümprocédé heeft het voordeel dat het de smaak, textuur en vitamines van een gerecht bewaart. Daarin zijn we experts.”

Eind augustus sloot Culinor Food Group aan bij het Zwitserse Orior AG: goed nieuws voor de jobvooruitzichten van de medewerkers, want de activiteiten van beide groepen vullen elkaar perfect aan. Geen oninteressant weetje voor wie dit industriebedrijf kiest als werkgever.

Begonnen als uitzendkracht

Lijnverantwoordelijke Hilal, een jonge vrouw uit Evergem met Turkse roots, heeft alvast haar draai gevonden bij Culinor. “Ik ben als tijdelijke kracht met optie vast begonnen als deeltijds productiearbeidster”, vertelt ze vrolijk. “Mijn job vond ik zoals veel andere collega’s via een uitzendkantoor. Het werk beviel me, dus ik vroeg mijn interimkantoor om meer werk bij Culinor. Ik werkte ook nog bij een ander bedrijf dichter bij huis, maar toch ging ik liever hier aan de slag. Nu heb ik vaste uren en draai ik mee in twee ploegen. Dat is voor mij ideaal.”

Lijnverantwoordelijken hebben een gevarieerde job: de machine klaarzetten voor de start, zorgen dat het productieproces foutloos verloopt, voorraden en houdbaarheidsdata opvolgen via de computer. Hilal voelt zich er als een vis in het water bij en is klaar voor de volgende stap. “Ik volg een opleiding om supervisor te worden. Dat maakt mijn job gevarieerd. Omdat Culinor zo’n breed gamma maaltijden produceert, hebben we verschillende productielijnen.”

Jaarlijks 15 nieuwkomers

Als ex-uitzendkracht groeide Hilal op korte tijd dus door naar een leidinggevende functie, waarin ze binnenkort het werk van 45 collega’s overziet. Voor de uitzendkrachten die mee de eindejaarspiek opvangen is dat motiverend, want ook zij krijgen een kans op vast werk. “We nemen natuurlijk niet iedereen aan, maar interims die bij ons aan de slag gaan, zien we wel vaker doorgroeien”, beaamt de hr-manager. “Heb je de kwaliteiten en ben je gemotiveerd, dan krijg je je kans. Jaarlijks nemen we toch een vijftiental nieuwe vaste medewerkers aan. Twee derde daarvan begon op basis van dagcontracten via uitzendkantoren. Velen blijven ook omdat ze merken dat het loon en de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn.”

Wie recht van school meteen een leuke werkplek vond bij Culinor, is onderhoudstechnicus Jens. “Ik ben na mijn TSO – richting elektromechanica – via een uitzendkantoor bij Culinor terechtgekomen”, vertelt hij. “Starten deed ik met een IBO-leercontract (Individuele Beroepsopleiding). Na zes maanden (betaalde) opleiding op de werkvloer, kwam ik vast in dienst. In mijn team zitten heel ervaren collega’s van wie ik alles geleerd heb op de werkvloer. Bij de ene meer over mechanica, bij de andere over elektriciteit. Opleidingen blijf ik ook nu nog volgen: lassen, stoomtechnieken, binnenkort ook frequentiesturing én ik heb belangstelling voor PLC. Bovendien is mijn job zeker afwisselend genoeg: perslucht, mechanisch, elektrisch, complexe en eenvoudige machines … ik zoek graag naar oplossingen, dus vervelen doe ik me niet. Ja, dit is wel de job die ik voor mezelf in gedachten had.”

>

>

>

Door (wv)
AANGERADEN
Meest recent