Heibel in Duitse WK-selectie: "Onbegrijpelijk dat er nog geen keuze is gemaakt"

Foto: rr

Is het toeval dat Marcel Kittel (9de) en André Greipel (18de) hun eerste sprint in de Eneco Tour helemaal misten? Allebei weten ze precies wat er deze week op het spel staat: het kopmanschap binnen de Duitse WK-selectie. Wie faalt in de Eneco Tour, blijft meer dan waarschijnlijk thuis. “Onbegrijpelijk dat de bond nog geen keuze heeft gemaakt”, zegt Greipel.

Dat ze allebei naar het WK gaan, vindt niemand een goed idee. “We willen met de Duitse ploeg zo goed mogelijk onze kansen verdedigen”, zei Greipel gisteren. “En ik denk niet dat we dat kunnen doen in een ploeg met ons allebei.” Kittel zei na zijn overwinning in Fourmies eerder deze maand in iets andere bewoordingen eigenlijk precies hetzelfde.

Het grote probleem is natuurlijk dat Duitsland maar zes renners mag afvaardigen voor Qatar. Daarin is gewoon geen ruimte voor twee sprinters met lead-out en werkmieren. Wilfried Peeters suggereerde wel dat je in wielrennen altijd rekening moet houden met pech en dat twee sprinters daarom wel een valabele piste kunnen zijn, maar het lijkt erop dat John Degenkolb sowieso die rol van stand-in krijgt, temeer omdat hij ook aan boord blijft als Qatar onverwacht toch een uitputtingsslag tussen meer klassieke renners zou worden.

Dan blijft de keuze tussen Greipel en Kittel. De besluitvorming daarbij is bijzonder complex. De Duitse bondscoach is of was Jan Schaffrath, die ook ploegleider bij Etixx-Quick Step is, wat uiteraard een probleem geeft van belangenvermenging. Daarom deelt hij – op eigen verzoek – zijn job nu met Andreas Klier, die als ploegleider bij Cannondale neutraal is. “Schaffrath heeft zich deontologisch correct opgesteld”, zegt Etixx-CEO Patrick Lefevere. “Maar die Duitse selectie blijft een heikele kwestie. Ik vind dat een bondscoach nooit ploegleider zou mogen zijn.”

Om het nog wat ingewikkelder te maken: het is uiteindelijk een raad van vier die de knoop zal moeten doorhakken. Schaffrath en Klier suggereren de namen, maar Udo Sprenger, vicevoorzitter binnen de Duitse federatie, en sporttechnisch verantwoordelijke Patrick Moster hakken de knoop door.

Greipel vindt dat de knoop allang doorgehakt had moeten zijn. “Ik begrijp de bond helemaal niet”, zegt hij. “Ik wil me zo goed mogelijk voorbereiden op het WK, maar ik ben niet zeker dat ik mag gaan. Ik kan mijn reis niet eens plannen.”

“Drie weken voor het WK zou het niet door je hoofd mogen spoken of je mag meedoen of niet”, zegt Greipel, die voor de goede orde geen persoonlijk probleem heeft met Kittel. “Voor Marcel is dat precies hetzelfde. Dit is gewoon een heel lastige situatie voor ons allebei.”

Door JAN-PIETER DE VLIEGER
AANGERADEN