Woon je niet groot? Met deze tips geef je toch leuke feestjes

© Shutterstock

Van een verjaardagsfeest of een kinderfeestje tot een housewarming: als je compact woont lijkt het allemaal niet zo haalbaar. Daar zijn party planners Ozanne Princen en Stephanie Van Coillie van het Leuvense evenementenbureau Balthazaar het niet mee eens. De twee dames geven tips om gasten te verwelkomen in kleine ruimtes.

vwh

Meubels aan de kant

“Niet veel ruimte? Schuif dan al je meubels aan de kant. Dan heb je plaats om verschillende knusse zithoekjes te creëren. Laat je gasten bijvoorbeeld op sierkussens zitten. Tegenwoordig zijn feestjes niet meer zo traditioneel als vroeger. Met andere woorden: je hoeft niet per se enkel je living te gebruiken om mensen te ontvangen. Het feest kan ook doorgaan in de inkomhal of de keuken, dan krijg je een gezellige circulatie in je huis of appartement."

Keuken als bar

“Het aanrecht kan voor de gelegenheid een bar worden. Giet ijsblokjes in de wasbak en etaleer je dranken op het aanrecht zodat je gasten zichzelf kunnen bedienen. Het helpt natuurlijk als je op voorhand alle hapjes klaarmaakt, anders ben je constant bezig in je keuken. Presenteer de snacks in je mooiste kommen. Die zijn niet alleen praktisch, maar maken ook deel uit van je decoratie."

Denk aan het plafond

“Bij feestjes, zeker met thema, is decoratie onmisbaar. In kleine ruimtes kan je versiering (denk aan slingers met vlaggetjes, lichtsnoeren, ballonnen of lampjes) vanaf het plafond laten vertrekken. Zo kleed je de ruimte aan zonder dat je plaats verliest.”

© Shutterstock

Gebruik de tuin of het terras

“Beschik je over een tuin of terras, waarom zou je er dan geen gebruik van maken als je een iets organiseert? Zelfs in de winter zijn ze een geschikte uitbreiding van de feestruimte. Hang lichtjes, installeer een vuurkorf en voorzie enkele hoge tafels met snacks. Leg eventueel wat dekentjes voor gasten die in de loop van het feestje koud krijgen. In België moet je - helaas - altijd rekening houden met een kans op regen. Zet enkele grote paraplu’s open, hang lichtjes aan de binnenkant, koop of huur een tent en dat probleem is verholpen.”

Zet in op de gezellige verlichting

“Of je gasten nu binnen of buiten laat feesten: verlichting is een heel belangrijk aspect. Fel licht in een kleine ruimte wekt de indruk dat de muren op je afkomen. Ga voor gedimd licht of werk met kaarsen. In het zachte licht ziet iedereen er ook nog eens beter uit.”

Leg activiteiten vast

“Vind er een kinderfeestje plaats in je huis, dan is het minder aan te raden om verschillende ruimtes te gebruiken. Die liggen erna gegarandeerd overhoop. Bereid activiteiten goed voor en begeleid ze ook, want kinderen die hun fantasie de vrije loop laten zouden wel eens chaos kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een workshop nagels lakken als de vriendinnetjes van je dochter over de vloer komen. Of wat dacht je van met z’n allen fruitbrochetten maken? Organiseer een deel van de activiteiten indien mogelijk buiten, zo creëer je extra beweegruimte en hebben de kinderen ook hun dosis frisse lucht.”

© Shutterstock

Word vrienden met kotgenoten

“Straks begint het academiejaar en zal er op koten niet alleen druk gestudeerd, maar ook gefeest worden. De kleine ruimte stoort studenten meestal niet. Een lekker hapje, muziek door de luidsprekers van de computer, pintjes in een met ijs gevulde lavabo en veel vrienden die op het (zetel)bed en klaar. Het kan wel helpen om vrienden te worden met al je kotgenoten, dan kan je al eens naar een andere ruimte wandelen.”

Meer info over Balthazaar vind je hier.

Aangeboden door onze partners