Oudere sollicitant meer dan ooit afgewezen

Archiefbeeld Foto: PhotoAlto / Reporters

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn 60 procent meer dossiers geopend over leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer dan in heel 2015. En volgens het gelijkekansencentrum Unia zal het aantal nog verder toenemen. In de meeste gevallen gaat het om 45-plussers die nog voor de sollicitatie te horen krijgen dat ze te oud zijn. “Leeftijdsdiscriminatie is even strafbaar als die op basis van ras of geslacht”, waarschuwt Unia.

Gemiddeld opent het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia per jaar zo’n 50 dossiers wegens leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. Maar in de eerste acht maanden van dit jaar waren het er al 74, en het aantal blijft toenemen.

De meest voorkomende dossiers zijn 45-plussers die bij hun sollicitatie vlakaf te horen krijgen dat ze te oud zijn voor de job. De discriminatie van jongeren gaat vooral over vacatures met leeftijdsbeperkingen waardoor zelfs iemand van 26 al uit de boot valt.

Even strafbaar als racisme

“Discriminatie op basis van leeftijd is even strafbaar als die op basis van gender of ras, maar te weinig mensen weten dat”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. Volgens haar heeft de sterke stijging van het aantal dossiers te maken met de zaak tegen Dovy Keukens, waarvoor Unia in het voorjaar naar de rechtbank stapte. Een 59-jarige sollicitant had van de keukenproducent van Donald Muylle te horen gekregen dat hij “het perfecte profiel had” voor de job, “met uitzondering van uw leeftijd”. De arbeidsrechtbank veroordeelde Dovy tot een schadevergoeding van 25.000 euro. “We hebben daar de vinger gelegd op een maatschappelijke wonde”, zegt Keytsman.

Unia stelt vast dat werkgevers niet altijd op de hoogte zijn van de wetgeving. Bij anderen heerst een gevoel van straffeloosheid. “Een van de meldingen die we binnenkregen, kwam van een vrouw die twintig jaar ervaring had als winkelmanager, maar bij haar sollicitatie bij een grote warenhuisketen te horen kreeg dat ze veel te oud was voor die job. Toen ze daar verontwaardigd op reageerde, voegde de baas er nog aan toe dat ze op die leeftijd nergens nog een job zou vinden.”

Campagne

Unia start vandaag een campagne om de problematiek op de politieke agenda te krijgen. “Zeker als iedereen langer moet werken, is het niet meer te verantwoorden dat mensen nog op die leeftijdsmuur botsen. De mensen die bij ons terechtkomen, zijn vaak moedeloos door de vele afwijzingen. Bovendien dreigen ze, als ze niet meer aan een job geraken, in de armoede te verzeilen omdat ze ook nog eens op een onvolledig pensioen zullen moeten terugvallen.”

Door Hannes Cattebeke en Bart Moerman
AANGERADEN
Meest recent