“Je bent verdomme niet afgeschreven als 45-plusser”

Foto: ss

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn 60 procent meer dossiers geopend over leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer dan in heel 2015. In de meeste gevallen gaat het om 45-plussers die nog voor de sollicitatie te horen krijgen dat ze te oud zijn. Ook heel wat lezers hebben dat al aan den lijve ondervonden. “Maar je bent verdomme niet afgeschreven als 45-plusser”, klinkt het.

- Werd u zelf ook al geconfronteerd met leeftijdsdiscriminatie en bent u bereid daar over te praten? Reageer dan hier -

Chris Mylleville

“Ik ben net 52 jaar, maatschappelijk assistente van opleiding en alleenstaande moeder. Door een aantal mensen in mijn directe omgeving die getroffen zijn door kanker en het besef dat ik al jaren tegen mijn zin ging werken, heb ik een aantal maanden geleden besloten om een andere job te zoeken.”

“Wat het verschil is met mensen die daadwerkelijk geen job hebben, is dat ik mij vreselijk schuldig heb gevoeld omdat ik zomaar een andere job wou in economisch moeilijke tijden. Maar op dat moment ging ik naar een psychiater voor een beginnende burn-out en voelde ik me psychisch niet goed.”

“Mijn ervaring is echter - en ik heb veel gesolliciteerd - dat je gewoon een standaard antwoord krijgt waarin niet wordt gezegd waarom je niet in aanmerking komt. Die bedrijven weten ook wel dat ze de leeftijd niet kunnen aanhalen als reden... Ik heb niet opgegeven, maar het is en blijft moeilijk om jezelf te overtuigen dat je wel degelijk iets te bieden hebt op de arbeidsmarkt.”

“Sinds 1 september ben ik deeltijds aan het werk. Ik verdien minder dan met mijn vorige job, maar ik ga iedere dag met plezier werken en ben echt elke dag heel dankbaar dat ik de kans heb gekregen om mijn leven een andere richting te geven. Je bent verdomme niet afgeschreven als 45-plusser!”

Karin Geris uit Bree

“Ik heb twintig keer gesolliciteerd met een cv waarop ik mijn leeftijd vermeld had, zonder resultaat. Eén keer heb ik mijn leeftijd niet vermeld, en ik mocht dezelfde dag nog gaan solliciteren. Maar eens ze dan weten hoe oud je bent, hoeft het niet meer.”

Yves Leduc

“Door een strategiewijziging binnen het bedrijf moest ik vorig jaar als 58-jarige op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik heb gemerkt dat er duidelijk discriminatie is bij 45-plussers, zelfs als je akkoord gaat met de soms lage voorwaarden in vergelijking met je ervaring en kennis.”

“Ik heb jaren ervaring opgedaan in een hoger commercieel- en marketingkader in internationale bedrijven. Na meer dan acht maanden solliciteren en meer dan 450 aangepaste motivatiebrieven, ontving ik amper acht uitnodigingen tot een gesprek. Sommige van die gesprekken waren goed, maar zonder echt naar de leeftijd te verwijzen, begreep ik dat de keuze naar een andere kandidaat ging. Soms om zeer ongegronde redenen. Zowel bij grote als kleinere bedrijven.”

Steve De Wilde 

"Vanuit mijn ervaring kan ik beamen dat 45-plussers niet bij elk bedrijf welkom zijn als sollicitant. "Jij was één van de twee kandidaten die we na de selectie overhielden, maar de andere kandidaat is 32 dus gaan we daar mee verder", kreeg ik ooit te horen aan telefoon.Uiteindelijk heb ik na anderhalf jaar van teleurstellingen in het solliciteren toch een job gevonden bij een werkgever die diversiteit (op vele vlakken) hoog in het vaandel draagt."  

Ronny van Tichelen - Ronse 

"Toen ik vorige week solliciteerde voor een functie als teamleader in een nachtploeg, werd mij na twee dagen verteld dat het bedrijf gezien mijn leeftijd (57 jaar) en de voorziene opleiding van achttien maanden naar een ander profiel op zoek was. Nochtans beschik ik over alle relevantie ervaring. Ik wil echt werken en ben bereid er nog acht jaar bij te doen, maar telkens weer ben je te oud of te duur." 

Heidi Mievis - Lummen 

"Ondanks mijn opleidingen, mijn flexibiliteit en mijn werkervaringen ben ik er de laatste jaren niet in geslaagd werk te vinden. Mijn leeftijd is altijd de issue... Als ik al eens een uitnodiging krijg, stoort het de bedrijven dat ik niet meer aan een startersloon wil werken." 

"Ik heb mijn hele leven lang geïnvesteerd in opleidingen. Ik heb ingezet op informatica en op kennis. Ik spreek vier talen en heb grote noties van twee andere talen. Ik heb een bachelordiploma en meer dan 25 jaar verkoopservaring. Ik heb een team van vijf mensen geleid en heb altijd goede resultaten behaald. Nu wordt er dikwijls geopperd dat ik "een te zwaar profiel" heb waardoor ik als een vod aan de kant wordt gegooid." 

Petra Bonnet

"Als administratief medewerker van net geen 50 jaar met een heel grondige administratieve kennis heb ik noodgedwongen na 13 jaar een nieuwe job moeten zoeken. Ik heb 140 sollicitatiebrieven geschreven en ben amper 15 keer op gesprek mogen gaan. Telkens ben ik als tweede geëindigd. Als je feedback vraagt, is er wel altijd een "goede reden". Naar mijn gevoel is de leeftijd de spelbreker, maar de meesten zijn heel voorzichtig om dat toe te geven. Je verliest vooral veel aan eigenwaarde." 

Karl-Heinz Keller

"Als 47-jarige ben ik al vijf jaar op zoek naar een job. Ik heb tot nu toe al 1.059 sollicitatiebrieven verstuurd. Op amper 17 procent van die brieven heb ik antwoord gekregen. Ik denk dat de meeste werkgevers me niet antwoorden omdat ik te oud ben. Als ik dan toch antwoord krijg, schrijven ze meestal dat ik te veel ervaring heb en dus te oud ben. Ik vermoed dat ik geen werk meer zal vinden omdat de werkgevers mij al afgeschreven hebben. Ik vraag me af waarom ik nog moeite doe. Het is zeer frustrerend." 

J.V. - Zoutleeuw

"Door omstandigheden kwam ik op mijn 42e weer op de arbeidsmarkt terecht. In eerste instantie kreeg ik veel respons en mocht ik af en toe op gesprek. Daardoor vond ik ook snel weer werk. Helaas niet van lange duur. Drie jaar geleden - ik was toen net 45 - begon het sollicitatieverhaal opnieuw. Echter, met veel minder succes dan voorheen. Zelden een deftig antwoord en nog veel minder kans op een gesprek." 

"Het is mij nooit expliciet gezegd, maar ik heb toch ondervonden dat solliciteren als 45+ geen sinecure is. Je voelt het aan tijdens een gesprek - als je al uitgenodigd wordt. Je leest het tussen de regels - als het geen onpersoonlijke, onbeleefde standaardbrief is. Bijna drie jaar heeft het geduurd om weer werk te vinden." 

Door nadb
AANGERADEN
Meest recent