Farmareus Pfizer splitst zich niet op

Bron © BELGA

Foto: AP

Na enkele jaren van evaluatie, en speculatie, is de kogel door de kerk bij Pfizer. Amerika’s grootste farmabedrijf, bekend van erectiepil Viagra, zal zich niet opsplitsen in verschillende entiteiten. Dat meldde het bedrijf maandag.

Pfizer haalt een ‘uitgebreide evaluatie’ aan om geen splitsing door te voeren. Zo’n operatie vindt tegenwoordig meer en meer plaats bij grote bedrijven die hun traditionele activiteiten enerzijds en hun meer winstgevende nieuwe domeinen anderzijds in verschillende bedrijven stallen. Bij Pfizer was er al sinds 2012 speculatie over dergelijke beslissing.

De twee eenheden, niet-patentbeschermde middelen en meer exclusieve medicijnen, zullen wel afzonderlijk aangestuurd worden, maar onder hetzelfde dak blijven, aldus topman Ian Read. Zo wil hij de voordelen van een opsplitsing - ‘focus, meer winstgevendheid, gevoel van urgentie’ - en een behoud van de situatie - ‘operationele sterkte, efficiëntie en financiële flexibiliteit’ - combineren.

Analisten hadden eerder de splitsing wel aangeraden, om zich meer te kunnen concentreren op de meer winstgevende medicijnen die nog door een patent beschermd zijn.

Maar de beslissing volgt ook op de afgeketste fusie met Allergan eerder dit jaar. De deal had een waarde van circa 160 miljard dollar (140 miljard euro), maar werd door de Amerikaanse fiscus afgeschoten. Met de fusie zou de fiscale zetel naar het buitenland verhuisd worden en er was ook sprake van een opdeling van activiteiten na de fusie.

Door
AANGERADEN