Life sciences goed voor ruim 1.000 extra jobs per jaar

Bron © Jobat.be

“Bedrijven als Google en Apple kunnen onze sector ingrijpend veranderen.” (Henk Joos, managing director FlandersBio) Foto: (bd)

De sector van de zogenaamde life sciences is in ons land goed voor 50.000 directe jobs. Elk jaar komen er in België minstens duizend jobs bij. Het gaat om jobs die steeds meer een combinatie van competenties zullen vereisen. Bovendien staan ook IT-giganten als Google en Apple te trappelen.

Sommigen hebben het eerder over biotechnologie en farma als betreffende sectoren. Maar Henk Joos, managing director van FlandersBio, een organisatie die bedrijven uit de sector verenigt, heeft het liever over life sciences. “Het gaat om de kennis van levende wezens die in diverse toepassingsgebieden, zoals genezing of productie, kan worden aangewend”, legt hij uit. We geven een stand van zaken in deze industrie, met focus op België én op jobs.

Is België voorloper in life sciences?
Absoluut. “Dankzij de oprichting van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie midden jaren negentig zijn we in een aantal domeinen kunnen doorgroeien tot de wereldtop”, oppert Henk Joos. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer waar onder meer de bekende wetenschapper Christine Van Broekhoven zich mee bezighoudt.

De sector is in ons land breed vertegenwoordigd. Dat uit zich niet alleen via diverse universitaire onderzoeksgroepen of via onderzoek in ziekenhuizen. “Ook toonaangevende bedrijven als Johnson & Johnson, BASF, BayerCropScience, Syngenta, GSK, UCB en Pfizer hebben ons gebracht waar we nu staan”, vult Joos aan. Bovenal zit een groeiend aantal van de jobs in life sciences in de vele kmo’s. Joos verwijst naar snel groeiende en beursgenoteerde bedrijven als Galapagos, Ablynx en Biocartis. “Maar ook in het Franstalig landsgedeelte zien we bedrijven die komen opzetten zoals Celyad en Bone Therpeutics”, stelt hij. “En naarmate er meer succesvolle life sciences-bedrijven komen, creëer je ook een platform om nieuwkomers de weg te wijzen.”

Hoeveel jobs zal de sector van life sciences creëren?
Dat het aantal jobs in de sector nog zal toenemen, staat vast. Henk Joos spreekt over een paar extra tienduizend jobs binnen tien jaar. “Wij hebben het onlangs onderzocht en daaruit bleek dat life sciences de voorbije drie jaar goed waren voor 3.000 à 3.500 extra jobs in ons land.” Omgerekend komt dat neer op ruim duizend extra jobs per jaar. Vermits de sector vandaag ongeveer 50.000 directe jobs telt en 150.000 indirecte, gaat het dus om een significante toename. Zeker in vergelijking met andere sectoren in ons land, waar recent een aantal jobs zijn verloren gegaan.

> 

> 

 

> 

 
Door (wv)
VOOR ABONNEES