“Mannen nemen ouderschapsverlof liefst op via één dag per week”

Bron © BELGA

(stockfoto) Foto: shutterstock

Mannen die ouderschapsverlof opnemen, doen dat het liefst door één dag per week vrij te nemen en vier vijfde te blijven werken. Dat blijkt volgens HR-bedrijf en sociaal secretariaat Attentia uit de cijfers van de gestarte ouderschapsverloven van de voorbije twee jaar. Volledig ouderschapsverlof blijft intussen nog steeds grotendeels een vrouwenzaak: vrouwen nemen 62 procent meer volledig ouderschapsverlof op dan mannen.

Momenteel hebben beide ouders recht op vier maanden ouderschapsverlof per kind, dat moet worden gestart voor het kind twaalf wordt. Toch blijft het nog grotendeels een vrouwenzaak. Cijfers van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) bevestigen volgens Attentia dat in de eerste helft van dit jaar slechts 30 procent van de uitkeringen naar mannen ging.

Bij vrouwen zijn volledige ouderschapsverloven goed voor 52 procent van het totaal, bij mannen is dat 41 procent. Dat type ouderschapsverlof wordt in blokken van een maand opgenomen en start vooral in juli en augustus.

Ook het halftijdse regime, zowel bij vrouwen als mannen amper goed voor 4 procent, wordt vooral in juli aangevat. De start van het één vijfde ouderschapsverlof piekt dan weer in september en januari. Daar is de verhouding anders: bij mannen is dat type goed voor 53 procent van de ouderschapsverloven, bij vrouwen 42 procent.

“Blijkbaar heeft één vijfde ouderschapsverlof tien keer meer succes dan halftijds ouderschapsverlof”, zegt Hilde Van De Guchte, directeur sociaal secretariaat bij Attentia. “Mogelijk is het gemakkelijker te combineren of beter voor de bedrijfscontinuïteit.”

AANGERADEN
Meest recent