Opa die eigen dochter aanrandde, krijgt dwangsom als hij kleindochter niet mag zien

Foto: Getty Images/iStockphoto

Een man die zijn eigen dochter aanrandde, heeft recht op een dwangsom van 500 euro per keer dat hij zijn kleindochter niet mag zien. Een opvallende beslissing van de jeugdrechter, die de ouders van het kind vandaag ongedaan proberen te maken. “We hebben al drie keer die dwangsom betaald om haar daar weg te kunnen houden, maar het geld is bijna op. Ik kan haar veiligheid niet langer ­garanderen.”

Een jaar cel met uitstel en vijf jaar zijn burgerrechten kwijt. Die zware straf kreeg L. (57) uit Wingene, de opa in kwestie, in april van dit jaar. Reden? Schuldig aan de aanranding van zijn eigen dochter. Feiten die plaatsvonden in 2010. Toen de dochter in badjas in de keuken stond, werd ze door L. in de schaamstreek betast. Die ontkende de aanranding niet, maar stelde dat hij haar “niet wou verkrachten en dat alles gebeurde in een opwelling”.

Bezoek onder voorwaarden

Het misbruik, een leven vol hindernissen en felle ruzies... Het zorgde er allemaal voor dat slachtoffer K. haar eigen dochter al een tijdje niet meer naar de grootouders op bezoek liet gaan. Al zweeg ze zelf als vermoord over dat eigen misbruik. Uit schaamte.

Tot de opa in 2013 plots een verzoekschrift indiende bij een West-Vlaamse jeugdrechter om zijn kleindochter op geregelde tijdstippen te zien. Wat later stapte K. wél naar de politie en uiteindelijk werd de opa ook door een strafrechter veroordeeld. Maar tot haar verbazing besliste de jeugdrechter een maand later dat de opa zijn kleindochter toch moest kunnen zien. En telkens als dat niet gebeurt: een dwangsom van 500 euro. Dat een ander familielid naar de politie stapte met het verhaal dat ook zij, op 12-jarige leeftijd, betast werd door haar nonkel, deed de jeugdrechter niet anders beslissen. Net als twee gelijkaardige verklaringen die plots opdoken, van twee schoonzussen van K.

De rechter oordeelde dat het bezoek aan de grootouders jaren voordien al, onder begeleiding en in een neutrale ruimte, probleemloos was verlopen. En dus verkreeg de opa onlangs omgangsrecht: elke derde zaterdag van de maand verplicht vier uurtjes, thuis in Wingene. Weliswaar met de oma én de andere kleinkinderen in de buurt.

Financieel aan grond

Moeder K., die noodgedwongen de kost verdient als escorte, is ten einde raad. Vandaag hoopt ze dan ook dat een beroepsrechter in Gent de beslissing herroept. “Ik wil niet dat mijn dochter meemaakt wat bij mij, zijn schoonzussen en zijn nichtje is gebeurd. Ik wil haar dat niet aandoen. Niemand kan ons garanderen dat ze veilig is bij hem”, zegt ze. Intussen betaalde de wanhopige moeder al driemaal de dwangsom om haar dochter weg te houden bij de opa. “We kunnen die som nog vier keer betalen, maar dan zitten we financieel aan de grond.”

“Dat ze haar nu nog eens straffen door haar kind te moeten afgeven aan hem, dat gaat veel te ver”, zegt haar advocaat Frank Scheerlinck. “Die man wil vooral de macht over zijn dochter behouden, in plaats van zijn kleinkind te willen zien.”

Eva Zutterman, de advocate van L., betwist dat en spreekt van een familiale afrekening. “De groot­ouders mochten hun kleinkind bijna drie jaar aan een stuk zien in een neutrale bezoekersruimte. De evaluaties daarover waren telkens positief.”

Door Geoffrey sabbe en pieter huyberechts
AANGERADEN