Onvruchtbaarheid: zo vader, zo zoon

Foto: VUM

Onvruchtbaarheid blijkt erfelijk te zijn. Jongens die verwekt zijn met ICSI, een type van ivf, zijn minder vruchtbaar. Net als hun vader. “We hebben de ouders hiervoor gewaarschuwd. Ze waren bereid het risico te nemen.”

ICSI is een type van ivf (in-vitrofertilisatie), waarbij één enkele zaadcel geïnjecteerd wordt in een rijpe eicel. Mannen die verminderd vruchtbaar zijn, kunnen zo toch eigen kinderen op de wereld zetten.

De eerste ICSI-baby werd in ons land geboren op 14 januari 1992. De techniek werd uitgewerkt door het Centrum voor reproductieve geneeskunde van het UZ Jette (VUB) en wordt nu wereldwijd toegepast. De eerste kinderen die zo werden verwekt, zijn intussen volwassen.

Ze worden al hun hele leven medisch opgevolgd om te zien of alles goed met ze gaat. Er werden geen noemenswaardige verschillen vastgesteld met andere kinderen. Het was wachten op de hamvraag: zijn zonen die met deze techniek werden verwekt ook minder vruchtbaar? Werd de verminderde vruchtbaarheid van hun vader erfelijk overgedragen?

Het antwoord is ‘ja’, zo blijkt uit een studie die vandaag verschijnt in het Human Reproduction Journal. Van de 215 jongens die tussen 1992 en 1996 geboren werden, besloten er 54 mee te doen en een spermastaal en bloedstaal af te leveren.

Daaruit blijkt dat ook zij, net als hun vaders, verminderd vruchtbaar zijn. In vergelijking met een controlegroep van jongemannen die natuurlijk verwekt zijn, hebben ze drie keer meer kans om een lage sperma­concentratie te hebben. Ze hebben ook de helft ­minder beweeglijke zaadcellen.

Door Veerle Beel
AANGERADEN
Meest recent