Ook Crelan moet afslanken

© BELGA

De bankensector heeft het zware banenverlies bij ING Groep nog niet verteerd, of er blijken nog meer ­saneringsdossiers in voor­bereiding te zijn. Crelan wordt de volgende in het rijtje.

pdd, krs

Ook Crelan gaat saneren. De coöperatieve bank, ontstaan uit de fusie van het vroegere Landbouwkrediet en ­Centea (het vroegere HSA), staat onder druk van de ­Nationale Bank om de kosten te verlagen en het rendement te verhogen. De top van de bank werkt aan een plan ‘2017-2020’ en roept binnen twee weken een speciale raad van bestuur samen. “Ik ga nog geen cijfers geven. Het is aan de raad van bestuur om die vast te leggen”, bevestigt Luc Versele, CEO van Crelan, het nieuws.

Crelan telt ruimt 3.400 medewerkers, van wie meer dan 900 op de twee ­administratieve zetels in Anderlecht en Antwerpen. Versele wil naar eigen zeggen zowel iets doen aan de kosten als aan de inkomsten. Voor dat laatste kijkt Versele naar de klanten: “Als die willen dat ze een ­kantoor in hun nabijheid hebben om vier keer per jaar naartoe te gaan, ­moeten ze beseffen dat dit niet gratis kan. De bankdiensten zullen beter ­vergoed moeten worden.”

Maandag raakte al bekend dat Crelan op 1 januari volgend jaar een flink ­aantal tariefverhogingen doorvoert voor de bankkaarten, het verwerken van ­cheques en het verzenden van ­uittreksels per post.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten