Belg is topspaarder die geldzaken plant op langere termijn

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

De Belg is een verwoede spaarder, dat wordt nog maar eens bevestigd door een internationale vergelijking van de Oeso. Opvallend is ook dat Belgen meer dan in andere landen op lange termijn hun financiën plannen.

De Belg is verslingerd aan zijn spaarboekje. In totaal stond daar in augustus meer dan 265 miljard euro op geparkeerd. In een vergelijkende studie door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) van dertig landen prijkt ons land dan ook in de top van actieve spaarders: 75 procent van de Belgen gaf aan de voorbije twaalf maanden te hebben gespaard, tegenover een internationaal gemiddelde van 59 procent. Daarmee moet België slechts enkele landen laten voorgaan.

Lenen om de eindjes aan elkaar te knopen, gebeurt dan ook zelden. Zes procent van de Belgen gaf aan te moeten lenen om rond te komen: het laagste cijfer in de studie. Het gemiddelde in de internationale vergelijking ligt immers op 20 procent. Toch geeft 24 procent van de Belgen aan dat hun inkomen niet altijd de uitgaven dekt, tegen 34 procent gemiddeld in alle landen.

Uit de vergelijking blijkt dat slechts weinig mensen op lange termijn hun geldzaken plannen: amper één op de twee. Bijzonder verontrustend, vindt de Oeso, aangezien mensen steeds ouder worden. Met 62 procent zit België bij de beteren van de klas.

Kennis en attitude

De Belg scoort gemiddeld als het op financiële kennis aankomt: 60 procent, tegenover een internationaal gemiddelde van 56 procent. Belgische mannen scoren met 68 procent hoger dan vrouwen (slechts 52 procent). Wat financiële attitude betreft, scoort de Belg met 56 procent opnieuw beter dan het gemiddelde (50 procent). Hier scoren vrouwen (60 procent) in ons land dan weer duidelijk beter dan mannen (52 procent). Vrouwen zijn blijkbaar meer gefocust op langetermijnplannen dan mannen.

Over het algemeen tonen de Oeso-cijfers aan dat het niet bijster goed gesteld is met de financiële geletterdheid van veel mensen. Al op jonge leeftijd starten met financiële educatie, het liefst op school, kan dat niveau opkrikken, adviseert de Oeso.

Door
AANGERADEN