Sofie Goos moet op zoek naar nieuwe ploeg: "Ik koester geen wrok"

Bron © BELGA

Foto: Photo: Jim Fryer / BrakeThrough Media

Sofie Goos moet op zoek naar een nieuw team. De triatlete, die medio mei op training werd neergestoken, krijgt geen contractverlenging bij BMC-Etixx Team. Dat meldde ze donderdag op Facebook.

“Dit kwam niet helemaal uit de lucht gevallen", reageert Sofie Goos aan Het Nieuwsblad. "In juni had ik het management al gevraagd hoe het zat voor volgend jaar. Toen kreeg ik geen antwoord. Ook in augustus konden ze mij nog niet antwoorden. Op dat moment ben ik zelf al stilaan begonnen met het leggen van de eerste contacten. Omdat ik half oktober – nu dus – niet voor een voldongen feit wou staan. Concrete afspraken met persoonlijke sponsors zijn er nog niet, maar de basis is gelegd.”

"Telefoontje of mailtje volstaan"

“Hoe ik het nieuws vernam? Bob De Wolf, de manager van het team, belde mij op. Ik had hem op voorhand al gezegd dat als hij het nieuws dat ik buiten lag zou komen melden, dat hij dan niet persoonlijk zou moeten langskomen. Dat een telefoontje of een mailtje dan zouden volstaan, anders zou toch maar mijn en zijn tijd verdoen."

"Zijn boodschap aan de telefoon was dat het team op zoek is naar jonge triatleten die kunnen presteren in Hawaï. Aan die twee criteria voldoe ik niet. Ik ben niet jong meer (Sofie is 36 jaar, nvdr.) en het WK Ironman in Hawaï heeft mij nooit gelegen. Maar ik heb wel andere troeven. Zo presteerde ik in het verleden wel goed in andere grote wedstrijden en ben ik belangrijk geweest in de PR van het team en het contact naar de sponsors.”

"Ik koester geen wrok"

“Ik wil benadrukken dat ik geen wrok koester tegenover het team. Ik ben niet verbitterd. Ik heb zes mooie jaren gekend bij Uplace en Bart Verhaeghe heeft mij zes jaar geleden de kans gegeven om professioneel triatlete te worden. Zonder hem zou mij dat nooit gelukt zijn. Daar ben ik hem héél dankbaar voor. Ik weet dat hij mij nog altijd een warm hart toedraagt. Dit is dus zeker ook geen beslissing van hem of van Uplace. Ondertussen heet het team BMC-Etixx powerd by Uplace en is Verhaeghe naar de achtergrond verdwenen.”

Hels jaar met héél wat tegenslagen...

“2016 was een jaar om snel te vergeten. Voor mijn hele familie liep het mis. Ik werd neergestoken, bij mijn moeder werd borstkanker vastgesteld, bij mijn schoonvader keelkanker… Maar er is goed nieuws: het jaar is bijna voorbij. In 2017 kan het alleen maar beter gaan.”

“Ik blijf positief. Een deur wordt gesloten, nieuwe deuren gaan open. Ik schiet nu in actie en ga op zoek naar nieuwe partners/sponsors die mij een nieuwe kans willen geven. Ik geloof er rotsvast in dat ik mijn oude niveau terug zal kunnen halen. Het gevoel op de fiets op sommige trainingen is al supergoed. Al merk ik zelf wel dat ik nog steeds goed moet rusten en dat ik sneller doodop ben. Daarom is dit natuurlijk geen leuke situatie. De zoektocht naar sponsors kost energie die ik eigenlijk nu in mijn trainingen moet steken. Het is al bijna november en ik wil zo snel mogelijk alles rond krijgen qua sponsoring, kledij, materiaal… Gelukkig steunt mijn man mij enorm en is hij graag bezig met zulke zaken. Aan hem heb ik veel steun.”

BMC-Etixx Team: "Beslissing staat los van haar inactiviteit"

"Het team is Sofie erg dankbaar voor de bijdrage die ze doorheen de jaren heeft geleverd, als topatlete en als ambassadrice", zo klinkt het bij BMC-Etixx Team. "Sofie was destijds (2010, nvdr.) één van de allereerste atleten die de kans gekregen heeft zich binnen het team voltijds op haar sport te kunnen toeleggen. We hopen dan ook doorheen de voorbije zes jaren, een belangrijke bijdrage te hebben kunnen leveren bij het realiseren van Sofie Goos haar sportieve doelen."

"We betreuren uiteraard enorm dat Sofie dit jaar haar kansen als atlete niet heeft kunnen verdedigen door een laffe daad van zinloos geweld. Het team heeft er dan ook alles aan gedaan haar doorheen de voorbije moeilijke maanden maximaal te blijven ondersteunen. De beslissing om de samenwerking niet te verlengen, staat dan ook volledig los van haar inactiviteit dit jaar."

"Daar waar de ambities de voorbije jaren vooral lagen op het winnen van eerder regionale Ironman-wedstrijden, is het ultieme doel voor de volgende jaren geëvolueerd naar een podiumplaats op het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Het is ons gevoel dat op basis van de voorbije zes seizoenen, een topnotering in Hawaï voor Sofie niet langer een doelstelling is. Het team heeft dan ook besloten na 6 jaar van volledige professionele ondersteuning aan Sofie Goos, de kans te bieden aan nieuwe talenten om die doelstelling na te streven", besluit General Manager Bob De Wolf.

Ondanks enkele sterke prestaties in de Ironman heeft Sofie Goos nooit kunnen schitteren in Hawaï. Haar beste resultaat in Kona was de 19e plaats in 2013, en dat blijkt haar nu te nekken.

"Een jaar van vallen..."

Op 15 mei werd de 36-jarige Goos tijdens een training in het Antwerpse Park Spoor Noord aangevallen en met een mes neergestoken. Daarbij werd ze geraakt aan de rechternier. De man die haar neerstak, zit in voorhechtenis. Samir T. werd enkele dagen na het voorval opgepakt en door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van poging tot moord.

Begin september finishte Goos als zesde bij haar comeback in de Zwintriatlon, een kwarttriatlon aan de Belgische kust.

“Een jaar van vallen...”, zo klinkt het op Facebook. “Ik kreeg net te horen dat er in het BMC-Etixx Team geen plaats meer is voor mij. Een team dat mij heel veel mogelijkheden heeft geboden, maar waarbij ik niet meer kan voldoen aan de verwachtingen... En weer opstaan. Want de goesting is te groot om er weer te staan. Met sponsors/partners die in mijn weg terug geloven en waarvoor ik een goeie en gedreven ambassadrice kan zijn. De zoektocht is bij deze begonnen!”

Door Maarten Delvaux
  • Meest recent