Belgische Diamonds met twijfels naar EK korfbal

Foto: BELGA

De voorbije dagen zagen we de Belgische korfbalploeg, de “Diamonds” enkele keren proefdraaien tijdens de Belgian League Try out. Dit met het oog op het zaterdag 22 oktober van start gaande Europees Kampioenschap in Dordrecht, de Diamonds openen er tegen Engeland. Het drukst bijgewoonde moment tijdens de oefenwedstrijden was tegen de Nederlandse kampioenenploeg PKC. De Belgische ploeg ging fors onderuit tegen een veredelde B-ploeg van PKC.

Ondanks die korte voorbereiding, ziet de nieuwe bondscoach, de Nederlander Steven Mijnsbergen, deze periode vrij positief tegemoet. “We hebben gezien de lopende veldcompetitie alleen deze twee weken tot onze beschikking. ”

En omdat de veldcompetitie zo belangrijk is, is het moeilijk voor de bondscoach om een ideale selectie te maken. “Sommige spelers kampen met blessures. Dat zijn die chronische blessures, waardoor ik ondermeer Borgerhoutspeler Jarni Amorgaste niet kan meenemen. Of ik me daardoor beperkt voel? Ik wist uiteraard ook wel waar ik aan begon hier. En de keuze is niet zo groot”.

Mijnsbergen kan er niet omheen, ex-captain Davor Duronjic en de zussen Goossens zullen een gemis zijn voor de Belgische ploeg net als voor hun club Boeckenberg. “Natuurlijk, mis je elke speler die iets toevoegt aan de wedstrijd.”

Steven Mijnsbergen verwacht dat dit goed opgevangen zal worden. “Dan zullen er andere spelers opstaan. Je hebt er een aantal met al Nederlandse competitie ervaring als Brent Struyf (DVO) en Nick Janssens (PKC), maar we kunnen het nu echt als groep opvangen. Het team is daar wel naar, we hebben echte routinerijke ploegspelers”.

“Wat ik al wel heb kunnen doen? Veel kennismaken met de groep is een belangrijk punt. In die ontmoetingen heb ik ook duidelijk gemaakt dat ik gevarieerd wil spelen met het team.”

Maar in zo’n korte voorbereiding is het moeilijk om de Diamonds bij te slijpen, weet ook de bedreven Nederlander “Ik weet inderdaad niet of we het dit EK al goed voor elkaar hebben. Ik zal dus moeten kijken naar met welk spel wij het beste resultaat kunnen halen.”

Titelkansen van de Belgen

“België heeft de kracht om maximaal resultaat te halen uit een bepaald speltype. De Diamonds zijn geen doetjes. Van hun inzet moeten we ook gebruik gaan maken.”

Voorlopig is dat altijd het statische twee tegen twee spelletje geweest. “Maar ik wil dus meer mogelijkheden creëren. We moeten ook niet doen alsof het dynamische heilig is. Het gaat om de variatie”, zegt Mijnsbergen.

Een nieuwe coach en nieuwe kansen voor een Belgische titel? “Wij zullen eerst naar de juiste vorm en tactiek toe moeten groeien. Maar we gaan er natuurlijk toe om te winnen. Daarvoor zullen we focussen op ons eigen spelen. In een mogelijke finale, probeer je alles te doen om te winnen. Weer net zo vertragen als in de WK-finale? En men uit Nederlandse hoek een voorstel tot spelregelwijziging indiende. Het is een tactiek, maar als je precies dezelfde dingen gaat doen, is het geen verrassing meer. Feit blijft dat je zo lang mogelijk moet bijblijven. Hoe langer dat duurt, hoe meer kans we hebben.”

Het programma van de Diamonds:

22/10 Engeland, 23/10 Portugal, 25/10 Polen, 26/10 Tsjechië.

Door lwi
    Meest recent