ANALYSE. Niemand wint, dus Trump verliest

Foto: AP

Ja, de vrouwen, de e-mails en de persoonlijke aanvallen passeerden weer de revue. Maar het derde en laatste debat ging deze keer wel over inhoud. Of het Donald Trump echter voldoende punten zou opleveren bij centrumkiezers om zijn grote achterstand in te halen, was toen al zeer onzeker. En toen weigerde hij te beloven dat hij een eventuele nederlaag zou accepteren.

Heel even leek het een debat te gaan worden zoals we dat uit vorige presidentsverkiezingen kenden. Op de eerste vragen antwoordden beide kandidaten inhoudelijk, met een best off van standpunten die het goed doen in de eigen partij: pro-wapens en anti-belastingen bij Trump en voor het recht op abortus en voor belastingen voor de rijksten bij Clinton.

Had Trump dan voor een keer toch naar zijn adviseurs geluisterd? Kregen we eindelijk de meer gedisciplineerde Trump te zien waar ze nu al weken en maanden op hopen? Goed, het blijft een uitdaging voor Trump om twee, drie minuten over een onderwerp te praten en enige mate van coherentie te behouden. Op ongeveer elk dossier blijkt Clinton gewoon beter voorbereid.

Clinton is kwetsbaar

Maar als Trump inhoudelijk op de juiste nagels blijft kloppen, is Clinton kwetsbaar. Ze is volgens de polls minder geloofwaardig bij de kiezers als het over de economie gaat. En telkens wanneer het over haar eigen problemen gaat (Wikileaks, de e-mails) is haar antwoord gewoon niet goed genoeg. Wie haar niet betrouwbaar vindt, hoort in haar ontwijkende antwoorden weinig dat dat beeld zou kunnen veranderen.

Trump heeft echter een hele achterstand in te lopen volgens de peilingen en enkel een spectaculaire debatprestatie kon het tij keren. Dat leek het op geen enkel moment te gaan worden. Clinton kon tevreden zijn met een gelijkspel, voor Trump is dat simpelweg niet genoeg.

Uitslag erkennen?

En toen toverde Trump eigenhandig dé, voor hem bijzonder schadelijke, quote van de avond uit zijn hoed. “Ik kan vandaag niet zeggen dat ik het resultaat van de verkiezingen zal accepteren. We zullen zien. Ik hou de spanning erin.”

Was het een realityshow, dan had hij de perfecte cliffhanger afgeleverd. Maar verkiezingen zijn geen tv-show. Moderator Chris Wallace stelde de vraag expliciet omdat Trump de voorbije dagen bij herhaling gezegd had dat de verkiezingen vervalst zullen worden. Zijn eigen campagne én dochter Ivanka haastten zich de voorbije dagen om er zeer expliciet aan toe te voegen dat Trump finaal het resultaat wel zou accepteren. Alleen weigerde hun kandidaat eens te meer om, toen puntje bij paaltje kwam, de uitgestippelde strategie te volgen. Ook niet toen Wallace nog eens herhaalde dat het accepteren van het resultaat door de verliezer de basis is van de Amerikaanse democratie.

Als Trump met zijn meer gecontroleerde optreden twijfelende kiezers had weten te overtuigen, dan waren ze na dit antwoord weer allemaal weg. En voor de Republikeinen is de catastrofe nu echt totaal. Trump moest met dit debat aan een onmogelijke comeback beginnen. Na het debat kan hij enkel nog hopen dat ongeveer elke peiling in de VS er op miraculeuze wijze mijlenver naast zit. Anders is het met deze race over en uit.

LEES OOK: PORTRET. Hillary Clinton, van beloftevolle studente tot ‘meest bekwame presidentskandidate’

LEES OOK: PORTRET. Donald Trump, de succesvolle zakenman die ook het Witte Huis wil inlijven in zijn vastgoedimperium

Door Liesbeth Van Impe
TOP 10 MEEST GELEZEN