1 op tien 10 werknemers vrijwillig weg bij toeleverancier Volvo

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Bij SAS Automotive, waar op 28 oktober de laatste dashboards gemaakt worden voor Volvo Car Gent, vertrokken ondertussen al 20 van de 197 ontslagen werknemers vrijwillig. Dat meldt ABVV-metaal.

De vakbonden sloten bij SAS Automotive voor alle werknemers een gunstige CAO. Bovenop de wettelijke opzeg- en sluitingsvergoeding, werd een anciënniteitspremie van 3000 euro bruto per volledig jaar anciënniteit bedongen.

Ook krijgen de werknemers een extra-wettelijke sluitingsvergoeding van 10.000 euro bruto voor wie tot vijf jaar in dienst is tot 15.000 euro voor wie meer dan tien jaar in dienst is. Er zijn onder meer ook nog een reeks andere maatregelen afgesproken rond inschakeling en opleiding.

‘Werknemers gemotiveerd ondanks moeilijke situatie’

Ondertussen maakten daar al 20 van de 197 werknemers gebruik van. ‘Wij doen er alles aan om de werknemers positief te begeleiden samen met de plaatselijke directie, VDAB, het outplacementbureau en met de werkgroep van de stad Gent die ook maximale ondersteuning kreeg van schepenen Matias De Clercq (Open VLD) en Rudy Coddens (SP.A)’, zegt gewestelijk secretaris Marc Staelens (ABVV-Metaal).

De vakbond looft ook de houding van het personeel, dat op een staking begin mei na, het werk hervatte. ‘In deze moeilijke situatie hebben de werknemers de klant (Volvo Car Gent) steeds kunnen aanleveren. U moet het maar eens doen om gemotiveerd het harde werk in ploegen te doen, wetende dat je bedrijf sluit. Veel mensen die in hun ivoren toren zitten, snappen dit echt niet.’

Gelijkaardige oplossing bij andere toeleverancier

Bij Faurecia Gent, een toeleverancier van deurpanelen en tunnelconsoles, werd een gelijkaardige CAO afgesloten voor alle werknemers met einddatum ‘2019 begin 2020’, afhankelijk van het stopzetten van het huidig model.

Bij toeleveranciers Benteler, Tenneco en Tower Automotive wordt volgens de vakbond alles in het werk gezet om nieuwe activiteiten binnen te halen. ‘Indien er geen resultaat is eind maart 2017, starten bij Benteler en Tenneco besprekingen voor een sociaal plan’, klinkt het.

AANGERADEN
Meest recent